Så ska du tänka när du köper längdskidor – Team Sportia i Bollnäs guidar dig hela vägen

Intresset för längdskidor ökar och tröskeln för att ta sig ut i spåret har också blivit mycket lägre. Du behöver till exempel ingen vallbod för att få glid eller fäste – vilket passar perfekt för motionären.
– Vi hjälper dig att hitta rätt skidor, pjäxor och stavar, säger Björn Norell, butiksägare Team Sportia Bollnäs.

Anton Bergerståhl och Jimmy Björklin har testat årets längdskidor.

Snart är vintern här och längdskidor är en perfekt motionsform för de som vill fortsätta att träna när minusgraderna sakta sjunker. Men du behöver inte vara i toppform för att uppskatta en tur i spåret.

– Jag är ingen tävlingsåkare, men jag tycker om träningsformen och naturupplevelsen. Det går att pricka in många fina dagar här i trakten, säger Björn Norell, butiksägare Team Sportia Bollnäs.

Läs mer och hitta kontaktuppgifter till Team Sportia i Bollnäs

Utvecklingen går fort och det hetaste på marknaden just nu är skinskidor. De är som en vanlig traditionell längdskida, men skillnaden är att där du i vanliga fall lägger fästvallan så sitter det en stighud. Huden ersätter den traditionella fästvalla och ger dig ett riktigt bra fäste och glid när du är ute och åker.

– Du kan också köpa skinskidor med flyttbar bindning. Om du flyttar bindningen framåt blir fästet bättre. Om du flyttar bindningen bakåt får du mer glid. Det är perfekt om du har planerat att skida upp till en fikastuga och behöver bättre fäste och mer glid när du ska ner för backen igen. Det är jättesmidigt, säger Björn Norell.

Han berättar att de har massor av skidor i butiken och kunskap som de gärna delar med sig av. Det är nämligen många som inte vet vart de ska börja, men enligt Björn Norell är det enklare än någonsin att både hitta – och köpa ett komplett skidpaket.

– Vi frågar våra kunder om de har åkt skidor tidigare, vart de har tänkt att åka, och om de har någon tidigare erfarenhet. Eftersom vi provåker alla modeller som vi säljer har vi bra koll på vad som passar bäst, säger han och betonar att de har skidor för alla åldrar, intressen – och erfarenhet.

Vi tycker om att sälja skidor, men vi älskar att det ännu mer när vi säljer rätt produkt till rätt person

Björn Norell är tredje generations sporthandlare och han brinner för det lokala. När de testar skidor eller andra produkter väljer de bara det som passar bra i området.

– Vi tycker om att sälja skidor, men vi älskar att det ännu mer när vi säljer rätt produkt till rätt person, säger han.

Missa inga erbjudanden eller tävlingar – följ Team Sportia Bollnäs på Facebook

Du kan också lämna in dina skidor till Team Sportia Bollnäs som gör dem redo inför säsongen. De har en komplett verkstad där de bland annat stenslipar – och renoverar gamla pärlor som fortfarande har flera år kvar i spåret.

– Du behöver inte köpa nya skidor varje säsong, men skidupplevelsen blir bättre om du har koll på dina grejer, säger Björn Norell.