Team Sportia är proffs på el-cyklar: ”Det är det hetaste just nu”

Björn Norell, butiksägare på Team Sportia i Bollnäs, kan sina cyklar. Som tredje generationens cykelhandlare vet han vad han vill ha – och vad som är hetast just nu.
– El-cyklar! Vi köper helt enkelt in det vi själva gillar och cyklar som är anpassade efter vår region, säger Björn Norell.

Team Sportia är proffs på el-cyklar: ”Det är det hetaste just nu”

Den anrika butiken har funnits i samma lokaler i drygt 60 år men det är nu på senare år som även tekniken tagit ett jättekliv framåt i och med el-cykelns intåg.
– Farfar, som startade butiken, hade även ett eget cykelmärke på 50-talet, berättar Björn.

Men då handlade det inte om el-cyklar. Nu har personalen specialutbildats för att sköta och serva el-cyklar och bland vanliga cyklar finns nu även ett stort utbud i butiken.
– Vi har ett stort utbud av olika modeller som man kan provcykla på plats, säger Björn.

Just nu ger nämligen Naturvårdsverket en el-cykelpremie för den som väljer att köpa en el-cykel. Genom den kan man få tillbaka hela 25 procent av inköpspriset.
– Vi har sedan ett tag tillbaka märkt att många väljer bort en andra bil eller låter den stå under sommaren.

Och det är ingen hemlighet att allt fler föredrar motionen, luften och även tänker på fördelarna för miljön som en el-cykel medför.
– Det underlättar också såklart att man får tramphjälp av motorn. Ingen vill ju komma svettig till jobbet. Sedan är det ju jättehärligt att cykla, säger Björn.

Björn ska tillsammans med kollegorna Jens och Anton även cykla MTB-vasan i år. Jens och Anton ska även cykla Vätternrundan men då håller Björn ställningarna i butiken.

Läs mer om Team Sportia Bollnäs

Vilka är det som köper en el-cykel?

Glöm inte el-cykelpremien!


– Det är roligt nu. Tidigare var det mer äldre med hjärt- och/eller knäproblem. Nu är det gemene man som köper den.

Och det är ju roligt att cykla på dem. Ett batteri räcker i snitt omkring 50 km på full effekt, lite beroende på vädret och terrängen.
– Häromdagen fick jag montera en barnstol på en el-cykel för en kvinna som väljer att cykla när hon lämnar och hämtar på dagis.

Bästsäljaren just nu är en klassisk el-cykel med lågt insteg som underlättar både på och avstigning berättar Björn.

Vad bör man tänka på när man ska välja el-cykel?

Först och främst ska man provcykla olika modeller så att man hittar rätt modell, det finns olika modeller där motorn kan sitta i framhjulet eller i vevpartiet. Men man ska även tänka på att den bör servas efter några år. Allt från kedja till batteri och motor. Vi servar alla cyklar som är köpta hos oss – till och med från farfars tid.

Missa inget: Följ vår facebooksida!

Något mer?

Cykelhjälm för alla. Det går ju även lite fortare än vanligt med en el-cykel.