Suger och blåser allt från spån till bowlingklot – allt fler Västeråsföretag tar hjälp av Swoosh torrsug

Många av miljöteknikföretaget Swoosh kunder i Västerås hittar man i bygg- och anläggningsbranschen. Där används företagets torrsug i monsterformat till att både suga och blåsa allt från spån – till bowlingklot.
– Det är bara fantasin som sätter gränser, säger regionchefen Andreas Bärgård.

Suger och blåser allt från spån till bowlingklot – allt fler Västeråsföretag tar hjälp av Swoosh torrsug

Vi möts på ett grusupplägg inte långt ifrån Västerås. Martin Esséus är inne på sitt första halvår på Swoosh och relativt ny i miljöteknikbranschen och är där för att lasta grus. Andreas
Bärgård, regionchef på samma företag, har desto mer erfarenhet. Redan på -70-talet gjorde han sina första pass i familjeföretaget Bärgård & Söner.

– På den tiden hade vi inga torrsugar, säger han, nickar mot den vita Volvo-lastbilen och fortsätter;

Har ni bowlingklot eller annat som behöver sugas upp eller blåsas in? Kontakta Andreas och hans kollegor – här hittar ni kontaktuppgifterna.

– Även om problemen man löser för kunden i den här branschen är detsamma som då så kan manmed dagens hjälpmedel utföra fler och större jobb både snabbare och, framförallt, med ett otroligt mycket bättre resultat, säger han.

I dagarna var det tre år sedan Andreas Bärgård och Swoosh gjorde entré i Mälardalen. Men miljöteknikbranschen är inget nytt för honom. Faktum är att han varit i branschen, av och till, sedan 70-talet.

Även om saker och ting har förändrats finns det fortfarande likheter mellan Swoosh, företaget han numera är delägare i, och det sedan många år sålda familjeföretaget som Andreas Bärgårds farfar en gång i tiden startade.

Skillnaden är väl att vi i dag har större muskler även om företagsmentaliteten är som den i farfars firma.

– Precis som då vill vi inom Swoosh vara det snabba serviceföretaget med närhet till kunden och ett personligt tjänsteutbud. Skillnaden är väl att vi i dag har större muskler även om
företagsmentaliteten är som den i farfars firma.

Nyfiken på vid vilka tillfällen man kan få användning för en torrsug? Här hittar du mer information.

Martin Esséus har varvat i gång torrsugen som för mindre oväsen än vad som är förväntat när man ser till storleken på det 23 ton tunga ekipaget. Vakuumsugen får sin kraft från lastbilen och det är ett rejält sug. Så pass att ett bowlingklot en gång fastnade i slangen.

– Det här hände utanför en bowlinghall och antagligen var det någon som blivit riktigt besviken på sin insats och som gjort sig omaket att öppna ett brunnslock på gatan och göra sig av med klotet. För det var där vi hittade det när vi var där för ett underhållsjobb, berättar Andreas Bärgård och skrattar.

Efter knappt ett halvår på Swoosh har Martin Esséus snabbt lärt sig hantera en torrsug.
– För att hålla en hög säkerhet arbetar vi alltid två och två, säger han.

Även om bowlingklot är en möjlighet används torrsugen i huvudsak till annat. Enligt Bärgård är det bara fantasin som sätter gränser till vad man kan använda fordonet till.

– Vi hjälper många bygg- och anläggningsföretag och ofta börjar det med att de ringer och ber om hjälp med ett specifikt problem. När de sen märker hur flexibel vår utrustning är inser de snabbt att vi kan underlätta för dem, för deras anställda och för projektet på väldigt många sätt, säger han och börjar nämna exempel;

– Vi kan ta hand om bilningsrester så att personalen inte behöver bära, kånka eller kärra tungt. Vi kan med slangen komma åt i kabelschakt i stället för maskiner eller i extrema fall där det måste handgrävas. Med hjälp av torrsugen kan Swoosh, berättar Andreas Bärgård vidare, även tunnla sig in under fastigheten om det ska bytas avlopp eller läggas nya kabelrör. Sen kan de med samma maskin göra det omvända och blåsa ut materialet för att fylla igen samma tunnel.

Så fungerar en torrsug

Just funktionen att torrsugen även kan blåsa ut material använder Swoosh ofta vid byggen där beställaren önskar återfyllningsmaterial. Martin Esséus bryter in.

– Det här är ju egentligen en vakuumsug och blåsmaskin i ett – och jag har använt den till det mesta. Absolut bäst lämpad är bilen för torrt bulkmaterial men den kan i praktiken både blåsa och suga vad som helst – så länge det ryms i slangen. Det kan vara allt från tegelsten till spån, säger han.

– Ja, och bowlingklot så klart, avslutar Andreas Bärgård.