Kyrkorna i Östersund och Krokom hålls öppna – ingen ska känna sig ensam: ”Vi är de sista som stänger”

Den allvarliga situationen som råder i samhället och världen just nu tvingar företag och organisationer att stänga sina verksamheter på obestämd tid. Men kyrkan fortsätter att hålla öppet för allmänheten, om än med några förändringar.
–Vi följer, och anpassar oss självklart efter, myndigheters rekommendationer. Men så länge det inte råder något förbud kommer vi att hålla öppet för dem som behöver oss som mest just nu, säger Jennie Nordin, kyrkoherde i Östersunds församling.

Jennie Nordin, Kyrkoherde i Stora kyrkan.

Det är en overklig och oviss tid vi lever i för tillfället. Skolor och universitet tvingas hålla stängt, restauranger och caféer ekar tomma på besökare och konsert- och sportevenemang ställs in.

Kyrkorna i Östersund, Krokom, Brunflo och Frösön har alla gått ut med information till församlingsborna om hur deras verksamheter anpassas med anledning av coronaviruset covid-19. Fortfarande håller gudstjänster, dop, vigslar, begravningar och annan gruppverksamhet öppet.
–Vi kommer att fortsätta med gudstjänstfirande tills vidare, men vi anpassar nattvarden och fridshälsningen utifrån de råd och riktlinjer vi fått. Vi är noga med hygienen och uppmanar alla besökare att tvätta händerna noggrant, inte ta i hand med varandra och stanna hemma om man känner sig krasslig eller sjuk. Det är också helt okej att avstå från både vin och bröd vid nattvarden, alla är ändå en del av gemenskapen, förklarar Jennie Nordin.

Håll kontakten med varandra. Nu är tid att visa omtanke. Slå en signal till den som sitter ensam och isolerad. Ett telefonsamtal kan betyda mycket.

Många av kyrkans besökare är äldre och folkhälsomyndigheten har uppmanat alla som är 70 år eller äldre att begränsa sina sociala kontakter tills vidare. Kyrkorna har ställt in alla andakter som hålls på äldreboende med anledning av restriktionerna.
­–Vi rekommenderar att man tittar på de tv-sända gudstjänsterna som finns på svt samt lyssnar på andakter i radio istället. Några av församlingarna har även börjat webbsända sina gudstjänster för dem som inte har möjlighet att besöka oss, berättar Jennie Nordin.

Vidare berättar Jennie att det alltid finns möjlighet till samtal med präst och diakon via telefon för den som behöver.
–Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Eftersom det finns begränsningar i att ses, finns det möjlighet att samtala med präst eller diakon via telefon istället, och det som sägs stannar mellan dem.

I svåra tider blir ljuset i alla dess former extra viktigt. Det kan vi fortfarande ge till varandra fast på andra sätt, kanske genom ett samtal på en solig promenad istället för att sitta tillsammans inomhus eller som en pratstund över en kopp kaffe och pratstund på Torvalla torg, säger kyrkoherde Christin Nygren Sundvisson.

Kvälls- och nattetid finns också Jourhavande präst, ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Det går också att chatta eller skriva ett digitalt brev till Jourhavande präst.

För dig som vill chatta med en jourhavande präst, här hittar du dem.

Kyrkorna runt Östersund fortsätter att arbeta för att finnas till för dem som behöver. Tillsammans med församlingsborna försöker de samtidigt hitta nya sätt att samtala, umgås och finnas till för varandra.
–Förändringar i verksamheterna kan komma hastigt. Därför ber vi om allas förståelse vid ändringar som sker på kort varsel, säger Jennie Nordin.

Det går också att maila till en Jourhavande präst, mer information finns här.

 

Högmässan som firas i Frösö kyrka varje söndag kommer att direktsändas på Facebook tills vidare för de som inte kan närvara fysiskt.

 

Besök din församlings hemsida eller facebook-sida för aktuell information om förändringar i verksamheten:

Frösö Sunne Norderö församling

Hemsida:www.svenskakyrkan.se/frososunnenordero

Facebook: facebook.com/frososunnenordero/

Krokoms pastorat

Hemsida: www.svenskakyrkan.se/krokom

Facebook: facebook.com/svenskakyrkankrokom/

Brunflo, Lockne, Marieby och Näs pastorat

Hemsida: www.svenskakyrkan.se/brunflo

Facebook: facebook.com/brunflopastorat/

Östersunds församling

Hemsida: www.svenskakyrkan.se/ostersund

Facebook: facebook.com/svenskakyrkanostersund/