För kärlekens skull

Det finns många anledningar till att gifta sig. Ekonomiska fördelar, tradition i familj och släkt, influenser från trender eller kungligheter eller som för Emma-Helena och Rikard, för kärlekens skull.

För kärlekens skull

För dom började sagan 2012 när de träffades på Vårforum i Vemdalen.
– Det kändes helt rätt från första stund, säger de båda två, nästan i mun på varandra.

Tankarna att dom skulle gifta sig kom inte så långt efter att deras dotter Hedvig föddes. Rikard friade romantiskt till Emma-Helena på midsommarafton 2017 och sedan gick allt fort. Nästan lite för fort med vissa saker, kan man i efterhand konstatera.
– Vi skulle inte hinna få ringarna så vi tänkte, det tar vi senare, men vi har inte gjort det än, skrattar Rikard och flinar mot Emma-Helena som ler tillbaka.

Att det skulle bli en kyrklig vigsel var de helt klara med från början. Det känns riktigt på något sätt, tycker de. De anser sig inte troende men de är båda med i Svenska kyrkan, alla barnen är döpta, minsta flickan Hedvig är döpt i Marieby kyrka nära där de bor. En månad efter Rikard hade friat var det Drop in-vigsel i Marieby kyrkoruin. Det kunde inte bli bättre! Inga bekymmer med kostnader för bröllopskalas, inga inbjudningar att skicka ut och ett riktigt kyrkbröllop. Det enda som måste ordnas före var hindersprövning. Men det måste man alltid göra och det gick på någon vecka bara.

Sagobröllop
– Vi anmälde att vi skulle ta med oss 30 gäster till kaffe och tårta efter vigseln och det var inga problem, säger Emma-Helena och fortsätter. Det var som ett sagobröllop. Riktigt fint väder, vi fick välja psalmer och solosång, glada och vänliga människor överallt och inte alls någon löpande-band-princip som man kan vara rädd för.

– Vi vill sända ett tack till kyrkan som ordnade allt på ett suveränt sätt. Det blev precis så bra som vi kunde tänka oss. Ett kyrkbröllop med ringning i kyrkklockan, präst och musiker, psalmsång och solosång och vandring upp och ner i kyrkgången, avslutar Emma-Helena och kramar om sin älskade Rikard.

Efter ceremonin blev det bröllopsmiddag på uteplatsen vid villan i Öd, Marieby där familjen fortfarande bor. Och det tänker dom göra i hundra år…

Går ni i bröllopstankar?
Det är många som väljer att gifta sig hos oss, särskilt under sommaren. Här får du veta mer om vigsel i vår församlingar och pastorat:

Östersunds församling
Drop in vigsel 6 juni 11:00-16:00 i Jamtli Kyrka

Frösö, Sunne, Norderö församlingar

Brunflo, Lockne, Marieby och Näs pastorat
Drop in-vigsel i Marieby kyrkoruin Yranlördagen 3 augusti 10:00-16:00

Krokoms Pastorat