Kyrkorna i Östersund och Krokom hålls öppna – ingen ska känna sig ensam: ”Vi är de sista som stänger”
–Vi följer, och anpassar oss självklart efter, myndigheters rekommendationer. Men så länge det inte råder något förbud kommer vi att hålla öppet för dem som behöver oss som mest just nu, säger Jennie Nordin, kyrkoherde i Östersunds församling.
Jennie Nordin, Kyrkoherde i Stora kyrkan.
Det är en overklig och oviss tid vi lever i för tillfället. Skolor och universitet tvingas hålla stängt, restauranger och caféer ekar tomma på besökare och konsert- och sportevenemang ställs in.
Kyrkorna i Östersund, Krokom, Brunflo och Frösön har alla gått ut med information till församlingsborna om hur deras verksamheter anpassas med anledning av coronaviruset covid-19. Fortfarande håller gudstjänster, dop, vigslar, begravningar och annan gruppverksamhet öppet.
–Vi kommer att fortsätta med gudstjänstfirande tills vidare, men vi anpassar nattvarden och fridshälsningen utifrån de råd och riktlinjer vi fått. Vi är noga med hygienen och uppmanar alla besökare att tvätta händerna noggrant, inte ta i hand med varandra och stanna hemma om man känner sig krasslig eller sjuk. Det är också helt okej att avstå från både vin och bröd vid nattvarden, alla är ändå en del av gemenskapen, förklarar Jennie Nordin.
Många av kyrkans besökare är äldre och folkhälsomyndigheten har uppmanat alla som är 70 år eller äldre att begränsa sina sociala kontakter tills vidare. Kyrkorna har ställt in alla andakter som hålls på äldreboende med anledning av restriktionerna.
–Vi rekommenderar att man tittar på de tv-sända gudstjänsterna som finns på svt samt lyssnar på andakter i radio istället. Några av församlingarna har även börjat webbsända sina gudstjänster för dem som inte har möjlighet att besöka oss, berättar Jennie Nordin.
Vidare berättar Jennie att det alltid finns möjlighet till samtal med präst och diakon via telefon för den som behöver.
–Att få dela sina tankar med någon kan göra skillnad. Eftersom det finns begränsningar i att ses, finns det möjlighet att samtala med präst eller diakon via telefon istället, och det som sägs stannar mellan dem.
Kvälls- och nattetid finns också Jourhavande präst, ring 112 och be att få bli kopplad till Jourhavande präst. Det går också att chatta eller skriva ett digitalt brev till Jourhavande präst.
För dig som vill chatta med en jourhavande präst, här hittar du dem.
Kyrkorna runt Östersund fortsätter att arbeta för att finnas till för dem som behöver. Tillsammans med församlingsborna försöker de samtidigt hitta nya sätt att samtala, umgås och finnas till för varandra.
–Förändringar i verksamheterna kan komma hastigt. Därför ber vi om allas förståelse vid ändringar som sker på kort varsel, säger Jennie Nordin.
Det går också att maila till en Jourhavande präst, mer information finns här.
Besök din församlings hemsida eller facebook-sida för aktuell information om förändringar i verksamheten:
Frösö Sunne Norderö församling
Hemsida:www.svenskakyrkan.se/frososunnenordero
Facebook: facebook.com/frososunnenordero/
Krokoms pastorat
Hemsida: www.svenskakyrkan.se/krokom
Facebook: facebook.com/svenskakyrkankrokom/
Brunflo, Lockne, Marieby och Näs pastorat
Hemsida: www.svenskakyrkan.se/brunflo
Facebook: facebook.com/brunflopastorat/
Östersunds församling
Hemsida: www.svenskakyrkan.se/ostersund
Facebook: facebook.com/svenskakyrkanostersund/