Fjorton år – mittemellan barn och vuxen

Vad ska jag göra? Så många val. Vad vill jag jobba med?
Hur kommer mitt liv att bli?
Så många frågor. Så många beslut. Så många möjligheter.

Hannes är 14 år och på väg in i vuxenlivet. Foto: Lotta Svedberg/IKON

Hannes, och många andra i samma ålder befinner sig i brytningstiden mellan lek och allvar, mellan att vara barn och bli vuxen. För några är tiden jobbig, för andra spännande. Men för alla gäller att den kommer att påverka och forma dig som människa. Det är en viktig tid och behovet av stöd är stort.

Föräldrar kan stötta, men ibland är päronen de sista man vill prata med om ”svåra” saker. Kompisar i all ära, men dom är kanske i samma situation som Hannes och du. Då kan det vara nyttigt att släppa in någon eller några nya i närheten. Några som har erfarenhet av många ungdomar i samma situation som Hannes och du.

Jag har fått många intressanta frågeställningar

I Svenska kyrkans finns detta och mycket mer därtill. Det kan hitta ditt favoritintresse bland det stora utbud som finns i din närhet, eller hitta ett nytt. Vem vet, kanske hela din framtid finns där och bara väntar på dig.

Elis Filén, Ung ledare, Frösön

Elis Filén, Frösön, Ung ledare i Svenska kyrkan vill gärna dela med sig av sina erfarenheter som nybakad konfirmand. Han hade inte så stora förväntningar utan mer ville ”testa på något nytt” tillsammans med kompisarna.

Läs mer: Olika varianter av konfirmation

– Det bästa jag gjort hittills i mig liv, säger han och beskriver olika delar och de många praktiska övningar som hjälpt honom att växa som människa. Prata inför grupp, ge och få uppskattning, hur man ska vara som person, att se alla och bli sedd av andra. På frågan om han har något råd till 14-åringen som inte vet hur han ska göra säger Elis tvärsäkert:
– Konfirmera dig för tusan, det måste vara en av de bästa sakerna jag gjort i mitt liv!

Och du, som är förälder, kolla om din tonåring besökte Storsjöteatern i måndags kväll och fick med sig någon information därifrån. Om inte, så kolla själv på svenskakyrkan.se/jamtland.