Öppen kväll gör måndagen till favoritdag

Vissa kommer för att få en chans att äta veckans enda mål lagade mat. Andra för att lära känna nya människor och ha roligt tillsammans. Svenska kyrkans Öppen kväll på Sankta Ragnhildsgården i Södertälje har blivit en succé.

Diakonen Nina Bengtsson, integrationssamordnaren Cecilia Granath och volontären Marie Nyqvist.

När vi besöker Öppen kväll är det full fart i S:ta Ragnhildsgården. Där församlingens öppna förskola vanligtvis håller till har volontärerna laddat upp med pyssel och lek. Föräldrarna sitter och småpratar ackompanjerade av ljudet från bordtennisspel och springande barnfötter. Samtidigt pågår middagen för fullt i stora och lilla salen. Maten fyller flera funktioner, berättar integrationssamordnaren Cecilia Granath, som är en av dem som håller i Öppen kväll.
– Dels bryter den tystnaden lite. Att äta tillsammans är ett trevligt sätt att mötas. Vi försöker se till att det inte finns alltför många bord att sitta vid, vi vill ju att alla ska bli lite hopfösta  med varandra. Dels är det här en möjlighet för en del att faktiskt få ett mål lagad mat i alla fall en gång i veckan.

Diakonen Nina Bengtsson, integrationssamordnaren Cecilia Granath och volontären Marie Nyqvist.

Tack vare många duktiga volontärer som sköter det praktiska har även Cecilia och arrangörskollegan, diakonen Nina Bengtsson, hunnit lära känna många av besökarna sedan Öppen kväll drog igång i februari. Vårt samtal avbryts flera gånger av någon som vill ge dem en kram eller något barn som vill skoja.
– Det har blivit många roliga möten och vi märker att många har lärt känna varandra och har gått och längtat efter att det ska bli måndag. Någon sa att han kommer hit för att träffa sin familj, berättar Cecilia.

Första gången trodde de att det kanske skulle komma fem personer, men hoppades på 30. Det kom 40, och sedan dess har Öppen kväll vuxit till cirka 150 besökare i veckan. Många är nyanlända familjer.
– De befinner sig i ungefär samma livssituation och hittar varandra här och bygger relationer för framtiden. Här passar de på att träna svenska och ställa frågor om hur saker fungerar i Sverige. Vi erbjuder även läxhjälp både för barn och för vuxna som pluggar svenska för invandrare eller går någon annan vuxenutbildning, berättar Nina.

För henne och hennes diakonkollega ger Öppen kväll även en möjlighet att ha samtal med dem som inte kan komma ifrån under vanliga öppettider.

Besökaren Jamila får hjälp med svenskläxan av Aphrem Ahi.

Medan vi har pratat har kökspersonalen börjat duka undan kvällens middag. Ibland tar maten slut, men det finns alltid något i kyl eller frys som går att ta fram. Ingen går hem hungrig, säger volontären Marie Nyqvist. Hon är pensionär och har lång erfarenhet av ideellt arbete. När hon såg i sociala medier att kyrkan behövde volontärer till Öppen kväll nappade hon, något hon verkligen inte ångrar.
– Det här är bland det roligaste jag har gjort. Jag går hem med ett glatt leende varje måndag. Man möts av så mycket tacksamhet och det är spännande att få prata med människor med olika bakgrund och från olika kulturer.

Nina och Cecilia berättar att fler volontärer är välkomna, och att det går fint att lägga till nya aktiviteter beroende på vad volontären kan och vill bidra med. Och det gäller inte bara på måndagar. Nere i second hand-butiken Gåvorna, som även den har öppet de här kvällarna, serveras annars frukost varje morgon. Och på julafton arrangeras julfirande för alla dem som inte firar jul någon annanstans med julbön, julbuffé och gemenskap. Julfirandet brukar även det vara oerhört uppskattat och locka runt 150 personer. Och vem vet, kanske dyker även jultomten upp.

 

Öppen kväll och Öppen jul

Öppen kväll äger rum varje måndag och inleds med andakt i S:ta Ragnhildskyrkan klockan 16, följt av aktiviteter i S:ta Ragnhildsgården klockan 16.30-19.

Mer information hittar du här.

Öppen jul äger rum på julaftonen klockan 13-16.