Konfirmationen blev en positiv överraskning för Cesar och Malin

Snart är det dags för höstens konfirmationsgrupper i Södertälje pastorat att sätta igång. De tidigare konfirmanderna Cesar och Malin berättar att läsningen är ett sätt att få nya vänner, en möjlighet att få lära känna sig själv bättre och ett sätt att ge kristendomen en chans.

Församlingsassistent Petter tillsammans med konfirmanderna och numera unga ledare, Malin och Cesar

För tre år sedan började Cesar Lanner sin konfirmationsläsning i Södertälje och året därpå var det Malin Lundbergs tur. Båda deltog sommaren efter i det stora konfirmationslägret i Italien, något de inte ångrade en sekund. De fick bo hos nunnor, ta promenader i vacker natur, ha intressanta diskussioner med ledare och andra deltagare och de fick gott om tid att tänka på egen hand.
– För mig som inte var troende när jag anmälde mig var det mest resan till Italien som lockade. Men när jag var där lärde jag verkligen känna mig själv på ett nytt sätt och samtidigt lärde jag känna Gud, berättar Cesar, som efter det har följt med på resan som ledare två gånger.

Även om han inte hade blivit troende under konfirmationen skulle han ha fått ut massor av den, berättar han.
– Jag fick en chans att umgås med personer jag aldrig skulle ha börjat umgås med någon annanstans och fick vänner för livet. Och så var det en så annorlunda och trevlig upplevelse.

Malin, som inte hade särskilt bra koll på vad konfirmation var när hon anmälde sig, håller med.
– Undervisningen var så lärorik och rolig och vi konfirmander fick chans att delta mycket med våra egna tankar. Man fick så bra kontakt med varandra. Jag tror också att det är bra att någon gång i livet ge religionen en chans. Tron kan ju dyka upp senare i livet också.

Läs mer om Konfirmation i Södertälje pastorat här

Församlingsassistenten Petter Johansson berättar att många ungdomar brukar vara lite nervösa inför att åka hemifrån i tio dagar, men att de allra flesta finner sig väl tillrätta inte minst eftersom de lär känna varandra så bra. Med på resan finns såväl vuxna ledare i olika åldrar som nästan jämnåriga före detta konfirmander som Cesar och Malin.
– De yngre ledarna, som blir lite mer kompisar med deltagarna än vi vuxna, har en viktig roll för att det ska bli en bra gemenskap. Det är oerhört viktigt för oss att våra konfirmander blir bra omhändertagna och det är därför vi är så många som följer med.

Nästa års Italienresa blir den fjärde pastoratet ordnar, och för första gången sker resan med tåg istället för med flyg.
– Det tror jag kommer att bli ännu bättre eftersom vi kan göra resan ned till en del av upplevelsen. Jag tänker att vi ska ha lite aktiviteter och undervisning redan på tåget, berättar Petter.

Malin, som siktar på att följa med som ledare då, håller med.
– Att åka ned som en grupp och dela den upplevelsen tillsammans kommer att ge en ännu starkare gemenskap. Så det är bara att anmäla sig! Det är bara om man testar som man får veta vad saker är.

Här kan du läs mer om Resan till Italien och Pilgrimsvandingen i Spanien

 

Anmälningsdags

Senast 9 september ska den som vill delta i konfirmationsundervisningen i Södertälje pastorat anmäla sig.

Det är inga krav på att tro på Gud, utan undervisningen är till för att deltagarna genom undervisning, diskussioner, bild, musik och drama ska få en chans att lära sig mer om kristen tro.

Det finns flera olika grupper att välja mellan, alla åker på läger, men resmål och längd varierar.

Mer information och anmälningsformulär hittar du här.

Angelskonfirmander
Är en konfiramtionsgrupp för dig med funktionsvariation och som vill lära känna Gud, Jesus och den heliga Anden.

Mer information och anmälningsformulär hittar du här.