Hans Heerman brinner för församlingens äldre

Kan inte du komma till kyrkan får kyrkan komma till dig. Det är tanken med Södertälje pastorats regelbundna andakter på senior- och äldreboenden. Södertälje är också platsen där Svenska kyrkan firar sina födelsedagsbarn lite extra.

Hans Heerman brinner för församlingens äldre

Det är fredagsförmiddag på äldreboendet Mariekällgården i centrala Södertälje. I samlingslokalen förbereder sig diakonen Hans Heerman Göransson och kyrkoorkestern Cittragruppen för musikandakt. Snart har även åhörarna, ett tjugotal äldre och vårdare bänkat sig.
– Många av sångerna känner ni nog igen och kan nynna med i. Och känner ni för att tralla med så gör ni det, säger Hans Heerman innan de inleder med ”Tänk att få vakna”.

Många av åhörarna vaggar med i musiken och när andakten senare går över i ”Han har öppnat pärleporten” och psalmen ”Blott en dag” är det flera av de lite piggare seniorerna som sjunger med.

Innan andakten är över blir det också bibelläsning inför kommande söndags gudstjänst och bön. Därefter bjuder Södertälje pastorat på fika.
– Jag och mina kollegor har sådana här andakter var fjortonde dag här, på Oxbackshemmet och på flera andra seniorboenden. Jag brukar ha en musiker med, men två gånger per termin tar jag med mig Cittragruppen och så bjuder vi på kaffe efteråt. Det kan bli rätt ensamt och långtråkigt på boendena och det är väldigt uppskattat om vi kan bryta av vardagen lite, säger Hans Heerman Göransson.

En annan viktig uppgift är att samtala med de äldre om alltifrån vädret och svunna tider till allvarliga ämnen som döden.
– Det finns också möjlighet att få en enskild andakt, säger Hans Heerman som har varit diakon i över 30 år och som tycker att det är oerhört viktigt att kyrkan satsar på sina mest mångåriga och trogna medlemmar.

För de äldre i pastoratet som fortfarande bor hemma finns ett ännu större utbud av aktiviteter att välja på. Ett par kyrkor har regelbundna dagträffar med föreläsningar och underhållning som främst lockar pensionärer. Medelåldern är även hög i församlingens syförening och de grupper som finns för bland annat bibelstudier och ikonmålning.
– Sedan får vi inte glömma att många av våra volontärarbetare är pigga pensionärer som ställer upp och hjälper till. Medlemmarna i Cittragruppen är ett utmärkt exempel på det. Vi är tacksamma för all hjälp och vi hittar lämpliga uppgifter till alla som hör av sig.

En annan sak pastoratet gör för att visa omtanke och uppskattning är att bjuda alla som fyller jämnt från 75 år och uppåt den kommande månaden på födelsedagsfest. Efter 90 blir man bjuden varje år. Varje fest lockar uppåt 20 personer med gäst.
– Det är något av det roligaste vi gör här i kyrkan i Södertälje, när man går därifrån brukar det vara som att gå på moln. Och det är ett gott betyg, säger Hans Heerman Göransson.

Södertälje pastorat kan erbjuda något för alla åldrar och för både kropp och själ. Här kan du läsa mer om alla mötesgrupper och aktiviteter som finns.