Så möter du en vän i sorg – Örebroprästen Anna Marias fem bästa råd: ”Stå kvar och våga prata”

Orka stå kvar, våga prata och låt sorgen få ta tid och plats. Det är några av prästen Anna Maria Armös bästa råd i mötet med en vän som sörjer.
– Sorgen är inte en sjukdom utan en naturlig reaktion, säger Anna Maria Armö, präst i Svenska kyrkan Örebro.

Anna Maria Armö, präst i Svenska kyrkan Almby församling, möter många människor i deras sorg och saknad. "Döden är en del av livsvillkoren och där vill vi förmedla hopp", säger Anna Maria.

Intresset för att minnas och hedra de som inte längre lever kvar på jorden är fortsatt stort. Under allhelgonahelgen besöker mer än var tredje person i Sverige en kyrkogård eller en kyrka för att tända ett ljus och minnas en saknad person.

Men sorgen är inte inkapslad, och möjlig att ”släppa ut” enbart under en enda helg om året. Sorgen är snarare högst påtaglig varje dag. I det läget både kan och vill Svenska kyrkan bidra med stöd och engagemang. Det sker bland annat i samtalsgrupper för personer som förlorat en anhörig.
– Där är sorgen i fokus. Det viktiga är att deltagarna får möjlighet att samtala med andra i samma situation. Det lindrar ofta känslan av ensamhet och är något deltagarna sätter värde på, säger Anna Maria Armö, präst i Svenska kyrkan Almby församling.

I kyrkor och på kyrkogårdar med gudstjänster och fackeltåg – så finns Svenska kyrkan i Örebro där för dig under allhelgonahelgen

Svenska kyrkan i Örebro erbjuder samtalsgrupper för personer i olika åldrar, från sexåringar upp till äldre. En efterfrågad grupp vänder sig till människor mitt i livet, i åldern 30–50 år. ”Det viktiga är att vara en medmänniska som visar omsorg och förståelse”, säger prästen Anna Maria Armö.

Svenska kyrkan i Örebro erbjuder dessa grupper för människor i olika åldrar, från sexåringar via tonåringar och unga vuxna till äldre. Förra året startade samtalsgrupper för människor mitt i livet, med deltagare i åldern 30–50 år. Den var efterfrågad och har under hela året regelbundet återkommit med nya deltagare.

Fler typer av grupper växer fram. I vinter startar en sorgegrupp för personer som förlorat någon i suicid. Den vill bli en mötesplats med möjlighet att sätta ord på det allra svåraste och veta att man tas emot.
– Sorgen är inte en sjukdom utan en naturlig reaktion. Tiden och sammanhangen kan hjälpa oss att komma vidare, säger Anna Maria Armö.

Läs mer om Svenska kyrkans sorgegrupper för olika åldrar

Behöver du prata med någon? Svenska kyrkan finns för dig. Jourhavande präst når du genom telefon, digitalt brev eller chatt.

Alla möter någon gång sorg och död. Plötsligt kan vi befinna oss intill någon som sörjer. Många känner sig då tafatta och osäkra på hur de ska bete sig. Prästen Anna Maria Armö har inte någon allmängiltig instruktionsbok med de rätta orden att säga i varje enskild situation, men hon kan utifrån sin erfarenhet ge några goda råd.
– Det viktiga är att vara en medmänniska som visar omsorg och förståelse för att vännen befinner sig i en livskris.

Så här är du som medlem i Svenska kyrkan med och gör skillnad

Under allhelgonahelgen samlas tusentals människor på Örebros kyrkogårdar för att tända ett ljus och tillsammans minnas de som dött.

Här är Örebroprästen Anna Maria Armös fem bästa råd till dig som står bredvid någon som sörjer:

1. Våga finnas. Ta kontakt och var inte rädd för att prata om den som dött. Du gör inte den som sörjer mer ledsen för det. Det är betydligt vanligare att vänner inte vågar finnas där, eftersom situationen upplevs obehaglig och ovan när man inte vet hur man ska agera.
Ibland är ett sms enklaste sättet för kontakt, både att skicka och att svara på.

2. Lyssna mer – tala mindre. Låt den som nyss förlorat någon ge sin berättelse utan att du tar över och berättar om dina egna upplevelser.

3. Ta eget ansvar. Den som är i sorg förmår inte alltid ta initiativ till kontakt. Som god vän får i stället du ta ansvar för att höra av dig. En enkel promenad eller en fika kan vara viktigare än du anar. Om personen du vill stödja inte vill ha kontakt, så har du visat att du finns där. Återkom igen.

4. Praktisk hjälp. Underskatta inte värdet av hjälp med att handla, laga mat, hämta, skjutsa eller hjälpa till med andra praktiska saker.

5. Ha tålamod. Förr talades ofta om sorgeår, när alla högtider och minnesdagar passerats en gång. Sorg tar tid. Det går inte att bestämma hur lång tid som behövs. Livet blir sig inte likt bara för att det gått några månader. Glöm ”Nu har det gått så här länge – ryck upp dig”. Tyvärr vittnar många om att det blir ensamt och tyst efter ett tag.

Så kan du hjälpa en vän

Svenska kyrkan båda kan och vill bidra med stöd och engagemang när sorg och saknad gör sig påmind.

Nu under allhelgonahelgen kommer tusentals människor i vår stad och vår bygd att besöka en kyrkogård eller en kyrka. Anna Maria vet att både avskedet vid en begravning och ljuständning vid en grav eller i en minneslund är viktiga.
– Allhelgona och de ritualer som vuxit fram runt helgen gör att vi påminns om alla minnen vi bär på och kan känna tacksamhet över det som varit. Det öppnar upp människor. Döden är en del av livsvillkoren och där vill vi i kyrkan förmedla ett hopp, säger Anna Maria Armö.

Här når du jourhavande präst via telefon, digitalt brev eller chatt