Prästen Moni: Därför satsar kyrkan på sommaren 2019 – här är alla tips

Semester på hemmaplan under 2019? Du är inte ensam. Därför satsar Svenska kyrkan på ett sommarprogram för både stora och små – till exempel sommarcaféer, barnaktiviteter, kollo, bussutflykter och grillkvällar.
– Vi har öppet när många andra stänger, säger prästen Moni Höglund. Vi vet att det behövs.

– Vi har öppet när många andra stänger, säger prästen Moni Höglund. Foto: Ulla-Carin Ekblom

– Under sommaren förväntas man göra saker och åka hit och dit, vilket inte alla gör. Vissa vill vara kvar på hemmaplan medan andra inte har råd eller möjlighet att åka iväg av andra skäl, säger Moni Höglund.

Det kan kännas ensamt och trist när vänner och bekanta åkt iväg och de vanliga rutinerna och aktiviteterna har sommaruppehåll.
– Det som man är van att gå till, finns nu inte. Det är då vi kommer in i bilden, säger Moni Höglund.

Svenska kyrkans Café Nikolai är öppet hela sommaren, fram till mitten av augusti. Sommarmusikerna finns på plats till och med vecka 28. Foto: Alexander von Sydow

”Populär oas”
Ett exempel är lättillgängliga och populära Café Nikolai i city, som har öppet nästan hela sommaren. Till skillnad från andra caféer behöver besökarna inte köpa något för att vara där. Det är helt okej att bara hänga och umgås. Cafépriserna är låga och barnen kan leka både i lekrummet och i trädgården.
– Det är verkligen en oas mitt i stan, säger Moni Höglund. Varje dag fram till vecka 28 har våra ungdomsmusiker ett program med både barnallsång och allsång för vuxna.

Sommarmusikerna har också konsert i S:t Nicolai kyrka sex kvällar i veckan under samma period. Annat som händer är dagkollo i Adolfsbergs kyrka, våffelcaféer, pannkaksonsdagar i Olaus Petri församlingshem på norr, grillkvällar i Längbro vid Karlslund och odlingsgrupp i S:t Mikaels kyrka vid Baronbackarna. Under tre veckor i juli har även Tångeråsa medeltida träkyrka sommaröppet med aktiviteter varje dag – torsdagarnas program vänder sig särskilt till barn.

Gratis eller låga priser
Flera av sommaraktiviteterna är gratis och när det serveras fika är det alltid låga priser som gäller. Enligt Moni Höglund är Svenska kyrkans sommarsatsningar uppskattade – och viktiga.
– De blir som en slags livboj för barn och deras vuxna – att de vet att de kan komma hit och äta pannkakor, leka och umgås med andra. Barnen får andra att leka med och de vuxna får andra att prata med, säger Moni Höglund.

Hembakat, smörgåsar och glass på Svenska kyrkans café mitt i stan.

För en del familjer blir den möjligheten extra viktig.
– Alla barn ser inte fram mot sommarlovet, utan det är också tufft att känna att man sällan lämnar närområdet. Genom våra aktiviteter får familjerna gemenskap och upplevelser och när barnen kommer tillbaka från lovet så kan de faktiskt berätta om vad de har gjort och upplevt under sommaren. På det sättet gör vi skillnad i människors liv och det är ovärderligt.

Läs mer: Sommaröppet – tack vare Svenska kyrkans medlemmar

Behöver du någon att tala med?
Ring Svenska kyrkan i Örebro på telefon 019-15 45 00, så får du hjälp vidare. Jourhavande präst tar emot samtal alla kvällar och nätter. Du kan ringa om du är ledsen, rädd, orolig eller känner dig ensam. För att komma i kontakt med jourhavande präst, ring 112 och be att få bli kopplad.