Gävles Superhjältar finns i Mariakyrkan

Det piper till i Peters mobil och ett nytt meddelande visar sig på displayen.
”Hej alla Superhjältar! Välkomna på onsdag, då sjunger vi singstar, äter pannkakor och träffar Thomas såklart. Hälsningar ledarna från Superhjältarna”.
Glada Superhjältar utanför Mariakyrkan i Sätra. William, ledare Ann-Helén, Daniel, Erik, Martin, ledare Emma och Jessica.

Glada Superhjältar utanför Mariakyrkan i Sätra. William, ledare Ann-Helén, Daniel, Erik, Martin, ledare Emma och Jessica.

I Mariakyrkan träffas ungdomar och unga vuxna med eller utan funktionsnedsättning. Idag har Maria Gonzalez dukat långbord i kyrkans församlingshem. Det är onsdag och klockan närmar sig middagstid.

Hon ställer fram mycket sylt och grädde. Pannkakor är nämligen precis vad Gävles Superhjältar älskar och får de välja så skippar de soppan helt. Och här får man välja!
– Vi säger inte nej till nya Superhjältar, och alla unga vuxna är givetvis välkomna på våra träffar, berättar församlingsassistenten Ann-Helén Lundqvist.

Här blir alla sedda och bekräftade, och med gruppens support sjöng en av Superhjältarna under öppen scen tidigare i höst

För Svenska kyrkan i Gävle är det viktigt att lägga resurser på den här gruppen i samhället, unga med funktionsnedsättning. Vi märkte att de som gick i konfirmandgruppen ”I min egen takt” inte kände att de hade en naturlig plats hos oss efter avslutningen och så är det ju inte. Men, man kanske känner sig mer hemma i Superhjältarna än i andra ungkvällar som finns runt om i Gävles kyrkor.

Jessica tog mod till sig och sjöng Du vet väl om att du är värdefull på onsdagens Öppen scen.
Jessica tog mod till sig och sjöng Du vet väl om att du är värdefull på onsdagens Öppen scen.

– Till våren kommer vi ha Superhjälte-träffar varannan onsdag istället för en gång i månaden. På så sätt kommer vi kunna välkomna fler deltagare. När vi förmedlar ut det här till föräldrar och vårdnadshavare blir många alldeles lyriska ”tänk att det finns någon som vill satsa på våra barn”.

Under två timmar varannan onsdag bekräftar hjältarna och ledarna varandra.
– Vi har en egen superhjältepräst som heter Thomas Erixon och ungdomarna avgudar honom, Ann-Helén skrattar och tillägger:
– Kan man säga så i kyrkan? Hur som helst alla älskar honom!

Under träffarna kan ungdomarna delta i gudstjänsten i kyrkan. Som präst måste man vara beredd på att bli glatt avbruten då.
– Bra Thomas, va duktig och fin du är!
– Tack Peter!

Här blir alla sedda och bekräftade, och med gruppens support sjöng en av Superhjältarna under öppen scen tidigare i höst. Hon valde sången ”Du vet väl om att du är värdefull.”
– Att vi satsar känns helt fantastiskt. Jag ser det som en förmån att få arbeta här, säger församlingsassistenten. En del undviker kyrkan för att man är rädd att göra fel. Hur står man, vad gör man, när sjunger man? Men, man kan inte göra fel i kyrkan.

Närhet, trygghet och aktiviteter
Vill man inte äta pannkakor eller gå på gudstjänsten så behöver man inte. I gruppen Superhjältarna tillåts alla att vara den man är. Två timmar aktiviteter, utan föräldrar eller assistenter om man vill.

– Vi har unga ledare med på våra träffar, vilket är populärt. Man spelar fia med knuff, sjunger till dansbandsmusik och kollar in kostymförrådet. Ungdomarna sätter mer än gärna upp bibliska dramer tillsammans i gruppen.

– Många här lägger gärna handen på armen för att tanka lite trygghet och värme. Ungdomarna utstrålar glädje och ger energi till oss alla här, avslutar Ann-Helén innan hon öppnar porten denna onsdag.

Så mycket sång och så mycket glädje när Daniel, ledare Tord, Jessica, prästen Ing-Marie och Martin tog plats på scenen.
Så mycket sång och så mycket glädje när Daniel, ledare Tord, Jessica, prästen Ing-Marie och Martin tog plats på scenen.