Bli den bästa föräldern till ditt barn

Är du en av dem som inte fick någon instruktionsbok med dig hem från förlossningen? Då har Svenska kyrkan i Gävle den perfekta kursen för dig. Alldeles gratis. Kursen Trygghetscirkeln hjälper dig att förstå och möta ditt barns verkliga behov.
Caroline & Johan i Trygghetscirkeln

Caroline & Johan i Trygghetscirkeln

I ett somrigt Gävle planeras det för en tryggare höst och framtid. Ute visar termometern 21 grader och inne i Björsjökyrkan i Bomhus flyttar familjerådgivaren Per Götberg en stor reklamskylt. Klockan är tio på förmiddagen och han har redan hunnit äta dagens första glass.

Ge barnet trygghet
Per Götberg var med om att ta kursen Trygghetscirkeln till Sverige och nu bär han iväg den in i kyrkan. En sovande bebis pryder skylten och budskapet är tydligt Trygghetscirkelns föräldraskap. Per pekar på skylten och säger:
– Varför inte ge ditt barn den finaste gåva du kan ge. Trygghet. Nu finns chansen helt gratis.

Svenska kyrkan i Gävle började ge kursen som en dopgåva. Numera är den öppen för alla.
– Vi bryr oss inte om barnen är döpta eller hur gamla de är eller om föräldrarna är kristna. Mor- och farföräldrar får också gärna delta i Trygghetscirkeln. Kursen har inget med Gud att göra, vi gör inte det här för att kristna någon. Vi tror starkt på att med tryggare föräldrar och barn skapar vi ett bättre samhälle. Alla är välkomna! Säger Per Götberg.

I sitt tidigare yrke som familjebehandlare inom socialtjänsten har Per i många år använt sig av Trygghetscirkeln med goda resultat. Han berättar att i delar av Norge där kursen Trygghetscirkeln används en längre tid har man sett sjunkande siffror av sökande till barn- och ungdomspsykiatrin.

En bättre start
Per Götberg arbetar som familjerådgivare i Björsjökyrkan i Bomhus. Han har arbetat aktivt med Trygghetscirkeln i många år och har träffat de tre amerikanska terapeuterna som grundade kursen. I USA berättade grundarna om uppkomsten. Det behövdes en kurs för unga mammor med trasiga förhållanden.

För att alla ska kunna ta till sig kursen Trygghetscirkeln gjorde de ett ”-16 year old mother test”. Anknytningsteorin förklarades på ett enklare och mer greppbart sätt, vilket gav dem som unga föräldrar en bättre start än de själva fått.

– Om du kan ge ditt barn en tryggare anknytning än vad du själv fick så kan du läkas, det är aldrig för sent. Det sägs att bara det att en förälder reflekterar över sitt föräldraskap sänker barnens stresshormon, bara en sån sak gör det värt att gå den här kursen, berättar Per.

Som en röd tråd
Inne på Pers kontor på Björsjökyrkan hänger illustrationer av Trygghetscirkeln uppe. Han pratar det varmaste om detta sätt att tänka kring sin föräldraroll och sina barn barns behov. På whiteboarden står det närvaro med stora blåa bokstäver. Närvaro går som en röd tråd genom hela kursen.

En orange pärm ligger på skrivbordet, den är fylld med lovord från tidigare kursdeltagare. Han bläddrar igenom svaren från utvärdering och ler.
Någon skriver ”Jag tycker absolut att alla borde gå den här kursen, otroligt givande”. En annan skriver ”Bakom varje besvärligt barn ligger massor av behov som vi inte tillgodoser. Trygghetscirkeln hjälper oss att se vad som saknas”.

”Jag tycker absolut att alla borde gå den här kursen, otroligt givande”. En annan skriver ”Bakom varje besvärligt barn ligger massor av behov som vi inte tillgodoser. Trygghetscirkeln hjälper oss att se vad som saknas”

Nya kurser
Redan i augusti drar det igång tre nya kurser parallellt, man kan välja att gå 1,5 timme varje eller varannan vecka på platser som Tomaskyrkan, Kyrkans Hus eller Björsjökyrkan. Kursen eller workshopen är inte fylld av facklitteratur utan är mer ett reflektions- och diskussionsforum runt olika teman kring föräldraskapet.

Per poängterar att kursen absolut inte handlar om att få föräldrar att känna sig dåliga utan istället om att stärka föräldrarna till att bli de bästa föräldrar de kan vara. Familjerådgivarens telefon ringer, han svarar:
– Trygghetscirkeln ja, då har du kommit alldeles rätt!

Det visade sig vara ett par som ville anmäla sig till kursen med start 26:e augusti. Per berättar glatt om samtalet.
– De hade fått råd från tidigare kursdeltagare tillika vänner som hade sagt ”Ni bara måste gå, bästa kursen ever!”

Gävle är det första pastoratet i Sverige som erbjuder den här kursen, men familjerådgivaren hoppas att den sprider sig.
– Jag brinner för det här! Det är win-win för alla, säger han. Alla som kommer i kontakt med Trygghetscirkeln blir i det närmaste frälsta på den, skrattar Per Götberg.

Per Götberg - Svenska kyrkan i Gävle
Per Götberg – Svenska kyrkan i Gävle

Anmälan och frågor
per.gotberg@svenskakyrkan.se

https://www.svenskakyrkan.se/gavle/trygghetscirkeln