Jämtländska måttbeställda kök konkurrerar med köksjättarna
Frigg är herrgårdsköket som många gånger är husets hjärta. Den utfrästa spegeln och de karaktäristiska krysspröjsen påminner om det klassiska.
Storsjökök har sin butik i Lugnvik igen. För ett år sedan köpte de tillbaka butiken från Kök1 och nu tjänar den som showroom för Storsjököks kunder och återförsäljare, förklarar Gunno Nilsson, Storsjököks vd. I samma hus ligger fabriken där köken tillverkas.
Storsjökök producerar cirka 1 500 kök per år. Omsättningen har ökat med 25 procent de senaste fem åren. Idag är de 15 anställda.
— Början av det här året ser bättre ut än i fjol, säger Storsjököks vd Gunno Nilsson.
Anpassning som huvudprodukt
När kunden har mött Storsjököks säljare och planering och ritningar är klara, lämnas beställningen in för tillverkning i fabriken. Alla kök är anpassade.
— Jag vill helst att kunden är med från början. Det bästa är när vi kan åka hem till kund för att ta mått och se rummet på plats, säger Fredrik Bodén som är kökssäljare i butiken.
I fabriken visar Gunno Nilsson listan med beställningar från Jokkasjärvi, Hedemora och Jönköping. Det är stor variation på kunderna och på ordrarna. Storsjökök säljs i hela landet.
Vill du bli inspirerad? Klicka här för att se kök från Storsjökök
Teknikens möjligheter med mänsklig kompetens
En stor maskin fräser alla skåpsluckor. Släta mdf-luckor matas in. Färdiga skåpsluckor med stor variation i format på speglar eller spröjs kommer ut. — Den här investeringen har slagit väl ut, vi gör luckorna i ett stycke, säger Gunno Nilsson. Vi måste följa med i tekniken för att vara konkurrenskraftiga, menar han.
När det gäller digitaliseringen ser han möjligheter.
— Vi tittar på ett koncept där kunden kan sitta hemma på kammaren och köpa sitt kök, från idé till utformning och beställning. Men kunden ska också få tillgång till kunskap och någon att bolla med, vi kan inte ersätta mänsklig hjälp, säger Gunno.
Vid lacklinan ytbehandlas luckorna. De går genom en lackmaskin och tork. Tre lager läggs på skåpluckans framsida och tre lager på baksidan. Inga laminerade skåpsluckor tillverkas. — Det ska också till lite handarbete för att få den yta vi vill ha, säger Gunno.
Hur kan ni konkurrera med mer storskaliga tillverkare?
— Det handlar om att vi har mindre overheadkostnader. Vi har jobbat systematiskt de senaste åren, fokuserat på kök och valt bort andra delar av sortimentet. Det har gjort att vi fått en utveckling, säger han.
Hållbarhet vinner
Specialen är en viktig del i fabriken. Här tillverkas skåp och stommar med specialmått, vilket är ganska många.
Storsjökök producerar också måttanpassade skåpsluckor till befintliga stommar. Det tror Gunno är en allt viktigare modell i framtiden.
— Vi blir mer och mer påminda om att i ska använda prylarna längre än vad vi gör. Idag behåller vi köket i 17 år i genomsnitt. Så ofta behöver du inte byta. Med kvalitet kan du återanvända ditt kök, avslutar Gunno Nilsson med övertygelse.