Olle Thorell: ”10 skäl att välja S i stället för SD”

Detta är en annons framtagen av Socialdemokraterna i Västmanland.
Socialdemokratiska riksdagsledamoten Olle Thorell, från Surahammar, publicerar ett filmklipp om dagen på Facebook där han för fram en politisk fråga. Han tar också ställning mot Sverigedemokraterna och driver frågor om antirasism och alla människors lika värde. Det väcker starka reaktioner – både positiva och negativa.
– Det handlar om att stå upp för demokratiska värderingar, säger han.

Olle Thorell är en av Socialdemokraterna i Västmanlands toppkandidater till riksdagen.

Kanske har du redan mött Olle Thorell. Sedan i maj 2017 har de 500 videoklippen på hans Facebook-sida haft över tio miljoner visningar. Den senaste veckan har 330 000 sett hans filmklipp. Hans sida rankas som en av de mest sedda sidorna i Sverige i kategorin politiker och opinionsbildare, baserat på inläggsinteraktioner och visningar enligt bumblewing.com, en av de tjänster som mäter och analyserar social media.

Vågar föra politiskt samtal
– 
Jag vill berätta vad Socialdemokraterna står för, nå ut till fler människor och föra ett samtal. När det lyckas får jag kraft. En stor del av det politiska samtalet har flyttat från möteslokaler, gator och torg och traditionella medier till sociala medier, säger Olle Thorell.

I det digitala medielandskapet är det lätt att många lever i sina filterbubblor

Varför är du kritisk till Sverigedemokraternas politik?
– 
Sverigedemokraterna är ett parti med rasistiska rötter som vill förändra Sverige i grunden. Det skulle hota Sveriges position som ett jämställt, solidariskt och öppet land. Det är klart att det finns problem med otrygghet och segregation i Sverige – men samhällsproblem löser vi bäst tillsammans och inte genom att peka finger mot olika grupper, säger Olle.
– Dessutom gör Sverigedemokraterna samma prioriteringar som Moderaterna, vilket inte så många känner till. De vill sänka skatten för de rikaste och genomföra gigantiska nedskärningar i välfärden. Enligt årets budgetförslag uppgår nedskärningarna till 13 miljarder kronor, vilket kommer att leda till sämre sjukvård, äldreomsorg och skolor i Västmanland. Därför är jag kritisk mot Sverigedemokraternas politik, fortsätter Olle Thorell.

Olle Thorells linje har hela tiden varit att fokusera på det positiva, vara saklig och samtidigt våga föra fram det han är kritisk till. Han har fått många positiva reaktioner men också fått utstå hat och hot.
 – Jag som politiker tänker inte låta mig tystas. Om jag och andra människor blir rädda för att uttrycka åsikter, då är det en fara för demokratin. Hatare och mobbare kan då ta över hela samhällsdebatten, menar han.

Vill du engagera dig i Socialdemokraterna? Bli medlem här!

– I det digitala medielandskapet är det lätt att många lever i sina filterbubblor, säger Olle.
 –  Man umgås med de som har samma åsikter, för att det är bekvämt. I en sådan filterbubbla får åsikterna ofta stå oemotsagda. Med mina klipp når jag utanför min bubbla. Jag knackar på vid olika lägereldar och säger ’Hej, jag tycker så här!’, fortsätter han.

Olle spelar in en video tillsammans med finansministern.

S prioriterar välfärden framför skattesänkningar
Olle Thorell vill lyfta fram Socialdemokraternas politik på ett par områden: välfärden, tryggheten och situationen för de äldre.
 – Vi vill se ett starkare samhälle och ett tryggare Västmanland. Därför vill vi använda Sveriges växande ekonomi till att stärka välfärden, för oss socialdemokrater är det viktigare än skattesänkningar. Vi vill skjuta till stora ekonomiska belopp till kommunerna och landstingen, som ansvarar för välfärden, så att fler undersköterskor, sjuksköterskor och läkare kan anställas.

– Men trygghet handlar om mer än så. Vi vill höja pensionerna, så att pensionen blir något att se fram emot för alla, och vi vill bekämpa brotten och brottens orsaker lika kompromisslöst. Vi socialdemokrater är helt övertygade om att Sverige kommer att uträtta stordåd även i framtiden, men det kräver att vi håller ihop och inser att en välfärd i världsklass inte är gratis, fortsätter Olle Thorell.

Missa inga nyheter! Följ Socialdemokraterna i Västmanland på Facebook!

Namn: Olle Thorell.
Ålder: 50 år.
Bor: Surahammar.
Politiskt åtagande: Riksdagsledamot. Kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna i Västmanland, på plats 2.
Ta kontakt med Olle på Facebook: https://www.facebook.com/sosseolle/ kolla även in kampanjen #humormothat


Tio skäl att välja S i stället för SD – enligt Olle Thorell

  1. Socialdemokraterna vill se ett förbud mot religiösa friskolor, vi menar att religiös indoktrinering inte har i skolan att göra. SD vill att de religiösa skolorna även fortsättningsvis ska tillåtas.
  2. Socialdemokraterna vill sätta stopp för vinstjakten i välfärden. Svenska skattebetalares pengar ska inte slussas till skatteparadis. SD är det parti som tydligast försvarar vinstjakten i välfärden.
  3. Socialdemokraterna vill använda Sveriges växande ekonomi till att stärka sjukvården och skolan, så att väntetiderna i vården minskar och eleverna lär sig mer i skolan. SD prioriterar gigantiska skattesänkningar för de rikaste, vilket kommer att leda till kraftiga nedskärningar i välfärden.
  4. Socialdemokraterna står upp för den svenska modellen. Vi vill att fackförbund och arbetsgivare ska sköta lönebildningen och att alla ska kunna ha en lön att leva på. SD var emot schyssta villkor i offentliga upphandlingar och vill att politiker ska lagstifta om sänkta löner för vissa grupper.
  5. Socialdemokraterna vet att språkkunskaper och jobb är den bästa integrationen, och har en politik för det. SD är så mycket emot invandring att de helt saknar integrationspolitik.
  6. Socialdemokraterna vill öka jämställdheten, ha en mer jämlik föräldraförsäkring och försvarar aborträtten. SD vill begränsa aborträtten, återinföra sambeskattningen och vill ta bort pappamånaderna i föräldraförsäkringen, vilket innebär minskad jämställdhet.
  7. Socialdemokraterna vill att Sverige blir det första fossilfria välfärdslandet. SD tycker inte att man ska ”göra politik av vädret”.
  8. Socialdemokraterna säger nej till marknadshyror. SD vill tillåta marknadshyror, som enligt flera neutrala bedömare kan leda till kraftigt höjda hyror.
  9. Socialdemokraterna har tagit bort pensionärsskatten för de allra flesta pensionärer och lovar att ta bort den för alla pensionärer till år 2020. Dessutom har vi höjt bostadstillägget och fördubblat tandvårdsstödet för äldre. SD har röstat emot sänkning av pensionärsskatten och vill ha fortsatt vinstjakt i äldreomsorgen.
  10. Socialdemokraterna har höjt barn- och studiebidraget med 200 kronor i månaden – det var första gången på tio år som barnbidraget höjdes. SD röstade emot regeringens förslag om höjt barnbidrag.