Lär känna Socialdemokraternas nya riksdagskandidater

Detta är en annons framtagen av Socialdemokraterna i Västmanland.
Vad har en industriarbetare, en juridikstudent, en samhällsplanerare och en grundskolelärare gemensamt? De siktar alla på att komma in i riksdagen för Socialdemokraterna efter valet den 9 september.

Magnus Johansson, Åsa Eriksson, Tony Bölja och Djeila Ahundzada är några av Socialdemokraterna i Västmanlands toppkandidater till Sveriges riksdag.

Åsa Eriksson hoppas på plats i riksdagen.

På ett fik i centrala Västerås sitter de – Åsa, Magnus, Djeila och Tony – de nya namnen på Socialdemokraterna i Västmanlands riksdagslista. Deras bakgrund, ålder och hjärtefrågor skiljer sig åt, men alla fyra har gemensamt att de brinner för den socialdemokratiska idén om hur samhället ska se ut.

Åsa Eriksson, 46, kombinerar arbetet i Sveriges riksdag med familjelivet på en bondgård i Norberg, orten där hon varit kommunalråd tills hon i mars 2018 blev invald som ordinarie ledamot i riksdagen. Åsa har tidigare erfarenhet från riksdagsarbete då hon tillfälligt har ersatt föräldralediga ledamöter i utrikes- och näringsutskottet.
–  För mig som bor på en mindre ort i Västmanland är det viktigt att arbeta för att hela landet lever och utvecklas. Småföretagares villkor och förutsättningar för invånare i mindre kommuner är viktiga frågor som jag gärna vill driva i politiken, säger Åsa.

Hon nämner digitaliseringen som ett viktigt verktyg för detta, men betonar vikten av att minska byråkratin för småföretagare och arbeta för mer samarbete mellan myndigheter och organisationer. Åsa är en relativt udda fågel i politiken eftersom hon varken har en bakgrund i något politiskt ungdomsförbund eller i en facklig organisation.
–   Jag har dock alltid haft ett stort samhällsengagemang och en vilja att förändra. Med tiden insåg jag att partipolitiken är det bästa sättet att kunna vara med och påverka.

Efter den 9 september får vi ta en fika i riksdagscaféet allihop

Hon gick med i Socialdemokraterna efter valförlusten 2006, med en oro för vad som skulle hända med våra trygghetssystem.
– Jag är formad av intensiva diskussioner vid matbordet under uppväxten, med lärarföräldrar som talat om vikten av rättvisa och solidaritet, alla människors lika värde och osjälviskhet. Helt enkelt att alla har ett ansvar att se till att det blir bra för alla människor. Det tycker jag att socialdemokrater är bäst på.

Jag vill förbättra vardagen för vanligt folk och motverka orättvisor

Tony Bölja hoppas på din röst i höst.

Precis som Åsa är den 50-årige Tony Bölja bosatt i Västmanlands norra länsdelar. Tony är född och uppvuxen i Skinnskatteberg, där han länge arbetat inom industrin. Tonys politiska uppfattning är starkt formad av åren som vikarie, med osäkra anställningsvillkor och en ständig oro för sin privatekonomi.
–  Jag vet av egen erfarenhet hur osäkra anställningsvillkor kan påverka en negativt. Därför är just arbetsmiljö och arbetares villkor viktiga frågor för mig, säger Tony.

Här kan du läsa mer om Socialdemokraternas företrädare i Västmanland

Tony är sedan fem år tillbaka förtroendevald klubbordförande på IF Metalls verkstadsklubb på ett större företag i Skinnskatteberg, och har gedigen erfarenhet av fackligt arbete. Han ser facklig-politisk samverkan som ett utmärkt forum att ta upp problem som inte kan lösas på arbetsplatsen. Trygghet för den som arbetar är viktigt, med försäkringar som backar upp. Det tar han med sig in i politiken och sin kandidatur till riksdagen.
– Jag vill förbättra vardagen för vanligt folk och motverka orättvisor. Det driver mig, säger han.

Det blir ju naturligt att jag engagerar mig extra i frågor som rör ungdomen

Djeila Ahundzada 23 årig riksdagskandidat.

Djeila Ahundzada dricker en klunk av sitt te och nickar instämmande.
–  Många unga fastnar i otrygga anställningar och får precis som Tony uppleva hur det kan slå mot både ekonomi och hälsa, berättar hon.
Djeila är den yngsta kandidaten på riksdagslistan med sina 23 år. Hon är bosatt och uppvuxen i Västerås, dit hon kom som 7-åring från Baku i Azerbajdzjan. Djeila är ordförande för SSU Västmanland och pluggar juridik på Stockholms universitet.
–  Jag gick med i SSU 2009 när Sverigedemokraterna började växa och kom in i riksdagen. Jag kände att jag ville göra något, engagera mig i något som säger ifrån och bekämpar det samhälle som Sverigedemokraterna vill forma Sverige till.

Förutom antirasism sträcker sig Djeilas hjärtefrågor från att bygga fler fritidsgårdar i Västerås, till att erkänna ockupationen av Västsahara. Hon vill skapa ett bättre samhälle för alla, men ser också att hon kan vara de ungas röst i riksdagen.
–  Det blir ju naturligt att jag engagerar mig extra i frågor som rör ungdomen, i och med att det ligger mig nära. Viktiga frågor för mig är att alla unga ska få en jämlik skolgång, där det endast är drömmarna som sätter gränserna. Jag vill arbeta för att unga människor ska få tryggare anställningar, bättre psykisk hälsa och lättare att få sin första bostad, berättar hon.

Jag vill bidra till ett samhälle där människor behandlas likvärdigt och där alla känner sig inkluderade

Magnus hoppas också på en plats i riksdagen.

Djeila är tillsammans med 38-åriga Magnus Johansson Västerås kandidater till riksdagen. Magnus Johansson är Västeråssonen som efter några år utomlands och utbildning i Stockholm hittade tillbaka till hemstaden. Han har erfarenhet från en mängd arbetsplatser, inom posten och restaurangbranschen, men på senare tid har han arbetat som samhällsplanerare på länsstyrelsen i Västmanland.

Det var viljan att göra samhället mer rättvist och jämlikt som förde Magnus till politiken och Socialdemokraterna.
– För mig är det viktigt att politiken är ett verktyg för att ge alla individer förutsättningar att kunna utvecklas och leva i vårt samhälle, oavsett bakgrund. Jag vill bidra till ett samhälle där människor behandlas likvärdigt och där alla känner sig inkluderade, berättar han.

Magnus kandiderar till riksdagen för att driva frågor om bland annat alla människors rätt till en bostad till rimliga kostnader. Han vill verka för ett starkt rättssamhälle som alla kan förstå och lita på och ge invånare förutsättningar till fritid och ett rikt liv utanför sitt arbete.

Kaffet har svalnat och teet är urdrucket på fiket i Västerås. Det är snart dags för industriarbetaren, grundskoleläraren, juridikstudenten och samhällsplaneraren att gå ut och knacka dörr. De ska prata om att investeringar i välfärden måste gå före skattesänkningar och privatiseringar, och att Socialdemokraterna är det bästa alternativet för att föra Sverige framåt.
–  Efter den 9 september får vi ta en fika i riksdagscaféet allihop, säger Åsa innan de försvinner ut genom dörren.

Vill du engagera dig i Socialdemokraterna? Bli medlem här!

Namn: Åsa Eriksson.
Ålder: 46.
Bor: Karbenning, Norberg.
Politiskt åtagande: Riksdagsledamot. Kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna i Västmanland, på plats tre.
Ta kontakt med Åsa på Facebook: https://www.facebook.com/asa.eriksson.7549

Namn: Magnus Johansson.
Ålder:
38.
Bor: Västerås.
Politiskt åtagande: Ordförande för Socialdemokraterna i Västerås. Kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna i Västmanland, på plats fyra.
Ta kontakt med Magnus på Facebook:
https://www.facebook.com/magnusj.johansson.7

Namn: Djeila Ahundzada.
Ålder: 23.
Bor: Västerås.
Politiskt åtagande: Ordförande för SSU Västmanland. Kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna i Västmanland, på plats fem.
Ta kontakt med Djeila på Facebook: https://www.facebook.com/djeila.ahundzada

Namn: Tony Bölja.
Ålder: 50.
Bor: Skinnskatteberg.
Politiskt åtagande: Facklig ledare för Socialdemokraterna i Västmanland. Kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna i Västmanland, på plats sex.
Ta kontakt med Tony på Facebook: https://www.facebook.com/tony.bolja