Fotbollsälskaren som ansvarar för din sjukvård

Detta är en annons framtagen av Socialdemokraterna i Västmanland.
Kenneth Östberg är fotbollsfantasten som ansvarar för sjukvården i Västmanland. Det gör han i sin roll som socialdemokratiskt regionråd.

Fotbollsälskaren som ansvarar för din sjukvård.

Kenneth var själv aktiv spelare rätt långt upp i åldern och har varit ordförande i hemklubben Norbergs AIF, där han även tränat både ungdoms- och seniorlaget. Idag är Kenneths roll inom fotbollen främst som supporter och åskådare. Han följer sina bägge söners fotbollskarriärer och även det svenska landslaget med stort intresse.
– Jag åker på landslagets matcher så ofta jag bara kan, även kvalmatcher på bortaplan. Jag har varit på plats under flera stora mästerskap, dock inte nu senast i sommar, berättar han.

Att ge alla lika möjligheter genom hela livet är ett socialdemokratiskt grundfundament

Han menar att intresset och engagemanget för fotbollen hjälpt honom inom politiken. Dels för att själv hålla sig i form, dels för att lära sig lagbygge och gruppdynamik. Han vill även lyfta fram erfarenheterna från det lokala föreningslivet som en bra grund för att arbeta inom politiken.

Vill du bli en del av Socialdemokraterna? Bli medlem här!

Från deltidsbrandman till sjukvårdspolitiker
Kenneth har hunnit med att vara fritidsledare, deltidsbrandman, drivit en kiosk i Norberg och varit ombudsman för Vision, innan han blev kommunstyrelsens ordförande i Norberg.

Det var just det stora engagemanget för hemkommunen som ledde honom in i politiken.
– Jag ville arbeta för att skapa en positiv utveckling för kommunen där jag bor och trivs väldigt bra. När jag sedan fick frågan om att bli regionpolitiker tyckte jag det var ett bra nästa steg.

Att Kenneth skulle vända sig till Socialdemokraterna när han gav sig in i politiken fanns det ingen tvekan om.
– Socialdemokraterna vill bygga det starka samhälle som tilltalar mig, ett samhälle med en välfärdsstat som innebär trygghet för alla, oavsett var du är född eller hur mycket pengar dina föräldrar har.

Trots en uppväxt med en ensamstående mor kände Kenneth att han hade liknande förutsättningar som andra. Mycket tack vare det starka samhälle som banar väg för alla, oavsett hur man växer upp.
– Att ge alla lika möjligheter genom hela livet är ett socialdemokratiskt grundfundament, och då behövs en stark välfärdsstat. Jag är glad att jag får arbeta på heltid med sjukvårdsfrågor, som ju är en bärande del av detta.

Fokus på att minska väntetiderna i vården
I rollen som regionråd ansvarar Kenneth för sjukvården i länet.
– Västmanland har en hög kvalitet på vården i flera avseenden. Exempelvis är vi ledande i Sverige inom bröstcancervård och hjärtinfarktvård, men vi har utmaningar med för långa väntetider, bland annat till ortopeden och urologen. Därför måste vi lägga större fokus på att ge patienter vård snabbare.

Han är noga med att påpeka att Region Västmanland inte ligger i botten på något sätt, tvärtom bättre än rikssnittet, men förklarar att väntetiderna i vården är det område som tydligast kan förbättras.

Personalen framför skattesänkningar och privatiseringar
 – Vi behöver satsa på personalen. Den enskilt största anledningen till långa väntetider är bristen på personal med specialiserad kunskap. Kommande mandatperiod vill vi satsa över 200 miljoner på bättre arbetsvillkor och utbildning, så att fler sjuksköterskor och läkare ska kunna arbeta i vården. Västmanland växer och vi behöver mer välfärd, säger Kenneth.

Han är noga med att poängtera att investeringar i personalen är det givna sättet att göra sjukvården i länet ännu bättre. Andra förslag, som till exempel privatiseringar och stora skattesänkningar, ser han som sämre lösningar.

Kenneth är övertygad om att privatiseringar både försvårar och försämrar verksamheten.
– Fortsatt privatisering av vården, speciellt av sjukhusen, skulle enbart splittra upp verksamheten och ställa ökade krav på samarbete mellan olika aktörer, både inom regionen och mellan landstingen och kommunerna. Därför säger vi också bestämt nej till förslaget att göra Köpings sjukhus till en vårdgalleria.

Han är också negativ till att sänka skatter när det behövs mer resurser till sjukvården.
– Om vi får en regering efter valet som prioriterar skattesänkningar framför investeringar i välfärden, så kommer det slå hårt mot Västmanlands sjukvård genom minskade statsbidrag.

Vad händer om ni förlorar valet?
 – Jag tror att alternativet till en socialdemokratisk ledd majoritet blir sämre för Västmanland. Därför kommer jag att göra allt jag kan för att vi ska vinna valet, så att vi kan fortsätta förbättra sjukvården i länet.

Kan det bli en comeback som fotbollsspelare?
 – Haha, det är jag nog för gammal för. Men man vet aldrig.

Här kan du läsa mer om hur Socialdemokraterna vill förbättra sjukvården i Västmanland

Namn: Kenneth Östberg.
Ålder: 54.
Bor: Norberg.
Politisk åtagande: Socialdemokratiskt regionråd i Västmanland, med ansvar för sjukhusvården. Toppkandidat till Region Västmanland, plats ett på den västra listan.
Ta kontakt med Kenneth på Facebook: https://www.facebook.com/kenneth.ostberg.14