Optikern Lina om sanningar och myter när folk väljer glasögon: ”Viktigt att tidigt upptäcka förändringar i ögonen”

Visste du att synen i vissa fall kan förvärras om du inte korrigerar ett synfel eller om du använder otillräckliga glasögon? Många tror att det räcker att införskaffa ett par glasögon, men optikern Lina Reiman berättar varför det är viktigt att anpassa glasögonen efter olika situationer och miljöer.
– Väldigt många som passerat 40 års ålder och har synfel behöver mer än ett par glasögon, säger Lina Reiman.

Enligt Lina är det viktigt att boka en synundersökning så fort man känner att synen förändras eller att något är fel. Foto: Smarteyes

Att synen förändras med åren är inte ovanligt och de flesta över 40–45 år behöver någon form av synkorrigering. Upplever du att synen försämras är det viktigt att boka in en synundersökning så att en legitimerad optiker kan undersöka ögonen och det eventuella synfelet. Att ignorera en försämrad syn genom att exempelvis använda för svaga glasögon kan även ge andra fysiska besvär som exempelvis huvudvärk, yrsel eller ont i axlar och nacke. En försämrad syn behöver inte alltid handla om vanliga fel där synkorrigering i form av glasögon eller kontaktlinser är lösningen.

Optikern Lina Reiman berättar att en synundersökning är viktig av olika anledningar.
– Så fort man känner att man har något problem med synen ska man boka en synundersökning. Inte bara för att skaffa glasögon, utan i syfte att kolla upp sin ögonhälsa. Det är viktigt att upptäcka tidiga förändringar i ögonen. Min uppgift som optiker, förutom att tillpassa synhjälpmedel, är att kunna känna igen det normala ögat, hitta eventuella fel och vid behov remittera kunden vidare till en ögonläkare, berättar Lina.

Boka din synundersökning här

Att synen förändras med åren är inte ovanligt och de flesta över 40–45 år behöver någon form av synkorrigering. Foto: Smarteyes

Hos ett växande barn kan synen förändras snabbt och det är av stor vikt att synfel och ögonsjukdomar fångas upp i ett tidigt stadie. Om ett barns synproblem inte tas hand om kan synen påverkas så att ögonen exempelvis får svårt att arbeta tillsammans. Som tur är har Sverige bra och regelbundna kontroller där barnens ögon och syn undersöks redan i tidig ålder av ögonläkare och BVC. Men enligt Lina är det en god idé att ta ett barn i skolåldern till en optiker om det exempelvis lider av mycket huvudvärk. Optikern får utföra synundersökningar på alla men bara utfärda glasögonrecept på personer över 8 år. Yngre barn får sitt glasögonrecept via en ögonläkare.

Det progressiva glaset ger skärpa på både nära och långt avstånd och är det absolut vanligaste glaset bland de som passerat 40 år. Det praktiska all round-glaset gör det lättare att exempelvis gå i matbutiken där vi både vill kunna läsa inköpslistan och se vad som finns på hyllorna längre bort i butiken. Många tror dock att de ska klara sig på det i alla situationer och miljöer.
– Det är vanligt att man använder sina progressiva glasögon hela tiden – till allt. Men har man till exempel ett arbete som kräver mycket tid framför en datorskärm, kan användandet av enbart progressiva glas ge konsekvenser. Då lyfter man nämligen mycket på hakan för att kunna se genom styrkan som sitter längre ner i det progressiva glaset. Att dagligen göra sådana rörelser kan i sin tur leda till spänningar, huvud- och nackont. Progressiva glasögon är jättebra, men arbetar man framför en skärm är ett par anpassade glas för skärmarbete lösningen för den situationen, säger Lina.

Det finns många glas och bågar att välja mellan. Att anpassa glasen efter olika situationer och miljöer är viktigt, menar Lina. Foto: Smarteyes

Det finns många olika glas med separata funktioner och för att få en bra synupplevelse krävs oftast specifika glas till olika tillfällen. För de som har passerat 40 års ålder, och i behov av synkorrigering, är ofta inte ett enda par glasögon lösningen. För att kunna se bra vid läsning på nära håll är det mer bekvämt med ett par läsglasögon, men vid bilkörning behövs ett annat glas. Att vara ute i solen utan ett par progressiva solglasögon med styrka är inte ens ett alternativ för många.

Stilmedvetna glasögonbärare väljer ofta flera par bågar i olika stilar för att kunna variera sitt utseende. Många tycker att det är roligt att uttrycka sin personlighet genom glasögonen då det blir som en accessoar. De som har kommit upp i åren har ofta mer praktiska behov där glasens funktion blir viktig.
– När jag blir äldre kommer jag att ha ett par vanliga progressiva glasögon att använda till vardags. Ett par progressiva solglasögon kommer vara ett måste när jag är utomhus. Sen behöver jag ha ett par terminalglasögon under min skärmtid, och ett par läsglasögon vid sängen när jag löser korsord, säger Lina.

Att köpa flera par glasögon samtidigt kan innebära att man behöver lägga ut mycket pengar på en gång, men med Smarteyes glasögonprenumeration får du en fast, låg månadskostnad och du kan när du vill lägga till fler par – allt efter vilka behov som uppstår. Månadskostnaden baseras på val av glas, båge, tillval och antalet glasögon. Dessutom ingår årliga synundersökningar och ett trygghetspaket som, mot en självrisk på 500 kronor, ger dig nya glasögon om skadan är framme eller om din syn förändras under prenumerationen. Ett tryggt och smidigt glasögonbärande helt enkelt.

Just nu har Smarteyes ett tillfälligt erbjudande – prenumerera på två par glasögon och få det tredje paret på köpet. Exempel: Prenumerera på två par progressiva glasögon för 230 kr/mån, så får du ett tredje par progressiva glasögon på köpet – värde 3000 kr. Prisexemplet avser bågar värde 500 kr och progressiva standardglas med ord pris 2500 kr. Se fullständiga villkor här.

Med Smarteyes glasögonprenumeration får du en fast låg månadskostnad, årliga synundersökningar och ett skyddande trygghetspaket. Foto: Smarteyes

Fakta om Smarteyes prenumeration, detta ingår i månadskostnaden:

• Ett, två, tre eller fler par glasögon.
• En synundersökning per år, värde 400 kr/undersökning.
• Trygghetspaketet med 2 års utökat skydd som täcker prenumerationens samtliga glasögon, värde 200 kr/år.

Boka din synundersökning här