Expertguide: Optikern Lina om hur du väljer rätt glasögon – ”Progressiva glasögon är jättebra, men fungerar inte till allt”

Många lägger störst fokus på bågarnas stil, färg och modell när man köper nya glasögon. Få känner däremot till att det är vanligt att ha flera synfel och att det därmed behövs mer än ett par glas.
– Det är viktigt att anpassa glasögonen efter olika situationer och miljöer, säger optikern Lina Reiman.

Optikern Lina Reiman berättar om olika glas och vad de har för funktioner. Foto: Smarteyes

Man bör så klart välja glasögon som passar ändamålet och ens behov, men att hitta rätt glasögon kan vara lättare sagt än gjort, säger Lina Reiman, optiker och glasögonexpert som i den här guiden berättar om olika glas och vad de är anpassade för.

Visst vill man känna sig både bekväm och fin i sina nya glasögon, därför väljer många att prova flera olika stilar och modeller. Stilmedvetna glasögonbärare skaffar gärna flera par bågar för att kunna variera sitt utseende. Men det är viktigt att komma ihåg de praktiska behoven och att det finns flera olika glas med specifika funktioner. Lina Reiman berättar och lär ut om de mest vanliga glasen och vilket tillfälle de passar bäst för.

Progressiva glas är det mest vanliga glaset bland de som passerat 40-45 års åldern och är ett utmärkt glas att använda i sin vardag. Foto Smarteyes

För dig som antingen ser dåligt på nära håll eller ser dåligt på långt avstånd passar ett par enkelslipade glasögon. Glaset har samma styrka över hela glaset och är därmed anpassade till de som enbart har ett synfel.
– Enkelslipade glasögon används generellt av personer under 40 år. Därefter brukar elasticiteten i ögats lins avta och förmågan att fokusera på olika avstånd minskar. Då ökar behovet av multifokala glas och det vanligaste människor använder då är progressiva glasögon, säger Lina.

Det mest vanliga glaset bland de som passerat 40–45 års ålder är det progressiva glaset. Det ger skärpa på både nära och långt avstånd och förenklar vardagen för många som har mer än ett synfel. Ett par progressiva glas är helt enkelt det perfekta all round-glaset som är praktiskt då det fungerar i många situationer. Det är dock viktigt att komma ihåg att samma par progressiva glasögon inte fungerar för alla ändamål.
– Progressiva glas är ett utmärkt glas att använda i sin vardag då man kan se bra på lite olika avstånd utan att behöva ta på och av glasögonen hela tiden. Men det är många som använder sina progressiva glasögon till allt. Det är viktigt att komma ihåg att glasögonen måste anpassas efter olika tillfällen. Att använda otillräckliga glasögon kan i vissa fall leda till att synen förvärras. Progressiva glasögon är jättebra, men de fungerar ofta inte till allt, berättar Lina.

Det finns olika glas med specifika funktioner och det är viktigt att glasen är anpassade efter olika tillfällen. Foto: Smarteyes

Idag är det många som dagligen arbetar framför en skärm. Är du en av dem? Då är det extra viktigt att du är medveten om hur skärmen påverkar dina ögon och hur du kan förebygga att få besvär som exempelvis huvudvärk, nackbesvär och trötthet. Även här är det vanligt att de progressiva glasen inte är tillräckliga. Om du dag ut och dag in spenderar flera timmar framför en skärm kan ett par terminalglasögon vara att föredra.
– Om man använder progressiva glasögon när man arbetar vid en datorskärm finns risken att man omedvetet höjer hakan för att se genom styrkor i glaset som är avsett för närmare håll. Konsekvenserna kan även här bli att det gör ont i huvud, nacke och axlar. Dessutom är synfältet sämre än vid användandet av ett par terminalglasögon och sannolikheten att man tittar genom de mest optimala styrkorna för terminalarbetet är inte så hög, berättar Lina.

För dig som behöver en enklare synkorrigering för läsning på nära håll finns de klassiska läsglasögonen. De finns antingen med färdigslipade glas eller som beställningsvara för den som behöver ett par receptslipade läsglasögon – vilket bland annat behövs om du har brytningsfel eller olika synfel på höger respektive vänster öga.
– En typisk situation då ett par läsglasögon behövs är när man ska läsa en bok eller titta på sin telefon eller läsplatta i sängen. Där brukar man vilja ha större synfält eller kanske ligga på ett sådant sätt att blicken hamnar fel. Då behövs ett par läsglasögon, menar Lina.

Att prenumerera på glasögon är både flexibelt och kostnadseffektivt – dessutom slipper du välja mellan olika glas och bågar. Foto: Smarteyes

För de flesta som bär glasögon är ett par solglasögon med styrka en självklarhet. Det är dessutom viktigt att skydda ögonen mot solen med hjälp av fotokromatiska eller polariserade glas i hög kvalitet.

Att köpa flera par glasögon samtidigt kan för många upplevas som en stor kostnad att lägga ut på en och samma gång. Med Smarteyes glasögonprenumeration får du en fast, låg månadskostnad och du väljer själv hur många och vilka par glasögon som ska ingå i prenumerationen. Månadskostnaden baseras på val av glas, båge, tillval och antalet glasögon.

I prenumerationen ingår även årliga synundersökningar och Smarteyes Trygghetspaket, som mot en självrisk på 500 kronor, ger dig nya glasögon om olyckan är framme eller om din syn förändras under prenumerationstiden. En prenumerationslösning är helt enkelt smidig, förmånlig och innebär ett tryggt glasögonbärande.

Sist men inte minst – till skillnad mot andra liknande tjänster låter Smarteyes sina kunder behålla glasögonen efter 24 månader då prenumerationen löper ut.

3för2

Just nu har Smarteyes ett tillfälligt erbjudande – prenumerera på två par glasögon och få det tredje paret på köpet. Exempel: Prenumerera på två par progressiva glasögon för 230 kr/mån, så får du ett tredje par progressiva glasögon på köpet – värde 3000 kr. Prisexemplet avser bågar värde 500 kr och progressiva standardglas med ord pris 2500 kr. Se fullständiga villkor här.

Fakta om Smarteyes prenumeration, detta ingår i månadskostnaden:

• Ett, två, tre eller fler par glasögon.
• En synundersökning per år, värde 400 kr/undersökning.
• Trygghetspaketet med 2 års utökat skydd som täcker prenumerationens samtliga glasögon, värde 200 kr/år.

Boka din synundersökning här.