Stark trend: Sundsvallsborna tar tåget för klimatets skull

Omtanke om miljön får allt fler personer som reser i jobbet att ta tåget till och från Sundsvall – i stället för flyg eller bil. Det har gjort att tåglinjen mellan Stockholm, Sundsvall och Umeå är den tredje mest populära bland svenska affärsresenärer.

Fritt wifi på tågen mellan Sundsvall och Stockholm gör att du kan jobba, studera eller till exempel kolla ikapp en serie under resan. Foto: Pressbild/SJ

Den pågående klimatdebatten gör att vi reser mer miljövänligt än tidigare. Trenden märks extra tydligt bland affärsresenärer som reser till och från Sundsvall, där det finns flera statliga verk som har stort fokus på hållbarhet. Att ta tåget har fått ett stort uppsving och i dag är SJ:s tåglinje mellan Stockholm-Sundsvall-Umeå den tredje mest populära bland människor som reser i jobbet. Varje resa som görs med tåg i stället för flyg är positivt för miljön.
– När våra resenärer förstår att koldioxidutsläppet för en flygresa mellan Stockholm och Sundsvall motsvarar hela 50 000 tågresor på samma sträcka – då blir valet genast lättare, säger Jan Kyrk, affärschef på SJ för linjen mellan Sundsvall och Stockholm.

Tre av tio väljer tåget
SJ lät marknadsundersökningsföretaget Sifo titta närmare på hur affärsresenärer väljer att resa i jobbet. Resultatet är tydligt: Klimatdebatten påverkar vårt sätt att resa. Enligt undersökningen säger två av tio personer som reser i jobbet att de numera väljer mer miljövänliga alternativ än tidigare. Var tredje affärsresenär, 33 procent, uppger att de väljer tåget framför bilen när det är möjligt. När SJ och Sifo ställde samma fråga för ett år sedan var siffran betydligt lägre – 14 procent. Samma trend syns när det gäller flygresor.

Sedan den 9 december förra året har SJ utökat antalet avgångar med snabbtåget X3000 mellan Sundsvall och Stockholm med mellan 50 och 80 procent, beroende på dag. Resan tar dessutom bara tre och en halv timme. Foto: Stefan Nilsson/SJ

Region Västernorrland är ett lysande exempel i klimatdebatten genom att de har minskat sitt flygresande till Stockholm med 80 procent de senaste sex åren. Det har i sin tur bidragit till ett ökat tågresande på linjen. För att möta den ökade efterfrågan utökar SJ tågtrafiken i år med mellan 50 och 80 procent, beroende på vilken dag det är.
– Den ovanligt heta sommaren förra året bidrog till ett trendskifte och gav affärsresandet med tåg ett riktigt uppsving, säger Jan Kyrk, och fortsätter:
– På linjen mellan Stockholm och Sundsvall är det tydligt att omsorgen om miljön har bidragit till ett ökat resande.

Fördel med arbetsro på tåget 
Men det är inte bara miljön som får affärsresenärerna att välja tåget, visar SJ:s Sifoundersökning. När personer som åker på tjänsteresa fick svara på frågan varför de valde att ta tåget svarade 51 procent att det är för att de har möjlighet att jobba under tiden och 49 procent för att det är bekvämt. Men klimatet har seglat upp som det tredje viktigaste argumentet: 42 procent svarade att det är för att tåget är ett miljövänligt val.

Här är affärsresenärernas fem mest populära linjer 

1. Stockholm–Malmö–Köpenhamn

2. Stockholm–Göteborg

3. Stockholm–Sundsvall–Umeå

4. Stockholm–Västerås–Örebro–Göteborg

5. Stockholm–Karlstad–Oslo

Källa: SJ:s statistik gällande affärsresor ackumulerat senaste året fram till och med 28 november 2018.

Fakta: Det här är SJ 

• SJ grundades år 1856 och är ett statligt ägt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor i egen regi och i samarbete med andra.

• Varje dag väljer 130 000 personer att resa med någon av SJ:s 1 200 avgångar från 284 stationer.

• Koncernen har 4 500 medarbetare och omsätter cirka 7,8 miljarder kronor om året.

Läs mer om SJ och boka din tågbiljett här.