Storsatsning på tåg mellan Sundsvall och Stockholm – välj mellan 58 avgångar

Nu är det enklare än någonsin att resa miljövänligt mellan Sundsvall och Stockholm. SJ har storsatsat på snabbtåg mellan de två städerna och ökat antalet avgångar rejält. Du som resenär kan välja mellan totalt 58 olika avgångar varje vecka – och du är framme på tre och en halv timme.

Nu är det enklare än någonsin att pendla mellan Sundsvall och Stockholm. Foto: Johner Bildbyra AB/Stefan Nilsson/Pressbild/SJ

Föredrar du också att kunna jobba ostört på ett tåg, jämfört med att köra bil och riskera att fastna i långa köer? Eller väljer du tåget framför flyget eftersom du tänker på miljön? Då har SJ glada nyheter till dig. Aldrig tidigare har det varit lika smidigt och snabbt för dig som bor i Sundsvall att åka till Stockholm, Arlanda eller Uppsala med tåg.
Varje år har SJ utökat sin trafik längs Ostkustbanan mellan Sundsvall och Stockholm. Eftersom allt fler resenärer upptäcker de många fördelarna med att ta tåget till eller från huvudstaden har SJ i år storsatsat på antalet tåg. Den nya tidtabellen innebär att trafiken utökas med mellan 50 och 80 procent, beroende på vilken dag i veckan det är. Varje dag från måndag till fredag kör SJ tolv avgångar med snabbtåg mellan Sundsvall och Stockholm i varje riktning, på lördagar körs sju avgångar och på söndagar tio.

– Det är fantastiskt roligt att fler och fler väljer tåget, säger Jan Kyrk, ansvarig hos SJ för linjen Sundsvall–Stockholm.

Smidigt att jobba på tåget 
Resan med snabbtåg mellan Sundsvall och Stockholm tar bara tre och en halv timme. Det finns fritt wifi på alla tåg så det går utmärkt att jobba eller plugga under tiden som tåget rullar, eller koppla av och kolla ikapp på en serie. Skulle hungern eller sötsuget slå till behöver du bara besöka tågets servering. Alla tåg på sträckan har en bistro som är Krav-certifierad på nivå 1 där du kan köpa mat, dryck eller snacks.

Eftersom tågen numera går så ofta och restiden är kort är det enkelt att resa söderut för till exempel en weekend i Stockholm. Om din arbetsgivare säger ja till att du jobbar på tåget kan du resa från Sundsvall på fredag eftermiddag klockan 12.59 eller klockan 14.06 och anlända till Stockholm antingen klockan 16.38 eller klockan 17.38. När det är dags för hemresa på söndagen har du tio avgångar till Sundsvall att välja mellan.

– Tågets låga miljöpåverkan lockar resenärer liksom att restiden är betydligt kortare än med bil och ungefär densamma som med flyg, om resorna till och från flygplatserna räknas med, säger Jan Kyrk.

Sedan den 9 december förra året har SJ utökat antalet avgångar mellan Sundsvall och Stockholm med mellan 50 och 80 procent, beroende på dag. Resan tar dessutom bara tre och en halv timme. Foto: Pressbild/SJ

Exakt hur miljövänligt det är att resa med tåg blir tydligt vid en jämförelse med flyg. En enkel flygresa från Sundsvall till Stockholm orsakar lika hög koldioxidbelastning som 50 000 tågresor samma sträcka. Den låga klimatpåverkan beror bland annat på att SJ endast köper el som är förnyelsebar och märkt med Bra Miljöval, samt att det är minimal friktion mellan tåget och rälsen.