5 fördelar med att ta nattåget på semestern

Med SJ:s nattåg går du och lägger dig på hemmaplan – och lagom till frukost är du framme vid din destination.
– Det är inte bara ett sätt att transportera sig. Det ger mig även möjlighet att koppla av och att använda tiden till mer, säger egenföretagaren Camilla Antonsson.

Egenföretagaren Camilla Antonsson reser mycket och föredrar att åka nattåget, eftersom det är både bekvämt och miljövänligt. Foto: Pressbild/Skärmdump/SJ

Camilla Antonsson är egenföretagare med fjäll och berg som sin arbetsplats. Jobbet innebär många resor och hon är en av många svenskar som redan har upptäckt de många fördelarna med att välja SJ:s nattåg. Här är fem anledningar till att du också borde prova nattåget nästa gång du ska ut och resa.

  1. Det är enkelt och bekvämt

– Att resa med nattåg är inte bara ett sätt att transportera sig för mig. Det ger mig även möjlighet att koppla av och att använda tiden till mer. Det är ett lugnt och skönt sätt att förflytta sig mellan olika platser, säger Camilla Antonsson.

I sitt jobb anordnar Camilla bland annat fjäll- och skidresor. Transportsträckorna är ofta långa och hon ser alltid till att ha tågalternativ till resorna, oavsett vilken destinationen är.
– Det är så enkelt att bara kliva på och komma hela vägen fram, i stället för att släpa all packning mellan flygplatser och olika delsträckor. Det är en stor fördel.

  1. Du får tid till annat

Till skillnad från andra resealternativ kräver tåget varken fokus, ork eller tålamod av dig. SJ:s nattåg tar dig till destinationen medan du sover, umgås med ditt resesällskap eller ägnar tiden åt något annat som är viktigt för dig. Du kan vakna upp utvilad och redo för en ny dag.
– På nattåget finns tid för eftertanke, att arbeta, njuta av kaffet och läsa en bok. Tåget ger mig ro och det sänker tempot för en stund, säger Camilla Antonsson.

  1. Du gör miljön en tjänst

Du vet förmodligen redan att tåget är ett miljömässigt bra resealternativ. Men kanske visste du inte att SJ köper 100 procent förnybar el från vatten och vind till att driva tågen? Alla resor med SJ är märkta med Naturskyddsföreningens märkning Bra Miljöval och dessutom är bistrovagnarna KRAV-certifierade.
– Att åka tåg är rätt val både för mig själv och för miljön, konstaterar Camilla Antonsson.

  1. Det finns flera valmöjligheter

SJ:s nattåg går från Narvik i norr till Malmö i söder. Dessutom erbjuds flera olika valmöjligheter för att du ska kunna skräddarsy din resa. Du kan till exempel välja mellan plats i liggvagn, sovvagn eller sittvagn, och på vissa tågsträckor finns möjlighet att kliva på före avgångstid eller ligga kvar efter ankomsttid. På nattågen till och från Jämtland och norra Norrland finns en bistro ombord där resenärerna kan stilla kvällshungern eller köpa frukost.

  1. Du får en upplevelse som förlänger semestern

Med SJ:s nattåg susar du fram genom vårt avlånga land – och det är en upplevelse i sig.
– Sverige är verkligen vackert och tåg är ett utmärkt sätt att få se mer av det, säger Camilla Antonsson.

Hon upplever att semestern förlängs när hon väljer nattåget, och därmed är redo att ge sig ut i backen direkt när hon kommer fram.
– Jag brukar säga att resan redan har börjat när jag satt mig på tåget, i stället för när jag står högst upp i skidbacken. Varför inte maximera resan om du kan?