Därför väljer familjen Leinder nattåget på semestern
– Vi får mer tid för varandra, det är enkelt och vi är redo för ett nytt äventyr när vi kommer fram, säger pappa Peter.
Familjen Leinder som bor i Stockholm tar ofta nattåget till mormor och morfar i Skåne, eller upp till fjällen. Foto: Skärmdump från video/SJ
Att resa med familjen är roligt, men det kan också innebära en hel del utmaningar – ofta i form av uttråkade barn och trötta föräldrar. Anna och Peter Leinder, tillsammans med barnen Linn och Oscar, har löst problemet genom att välja SJ:s nattåg när de ska resa längre sträckor.
– Barnen blir lätt rastlösa när de behöver sitta still i en bil länge. Då vill de ofta stanna för att sträcka på benen, äta eller gå på toaletten. Men när vi reser med nattåg är de sakerna inga problem. Då kan vi göra precis det som passar oss, säger Peter Leinder.
– Dessutom slipper vi åksjukan när vi reser med tåg, vilket är skönt både för barnen som slipper må dåligt och för oss som inte behöver vara oroliga, tillägger Anna Leinder.
Nattåg genom hela Sverige
SJ:s nattåg går från Narvik i norr till Malmö i söder. Familjen Leinder som bor i Stockholm tar oftast nattåget ner till Skåne för att hälsa på mormor och morfar, men ibland blir det även en tur upp till fjällen.
– Nattåg känns mer tidseffektivt och vi kommer alla fram utvilade, säger Peter Leinder.
Ombord på tåget är det enkelt för familjen att äta och de kan gå på toaletten eller sträcka på benen när de vill. De kan umgås med varandra, spela spel och läsa böcker eller tidningar. Barnen Linn och Oscar brukar även ha med sig en surfplatta för att titta på film eller roliga klipp tillsammans.
– Barnen gillar också ljudet på tåget och tycker om att somna till det.
Möjligt att skräddarsy din resa
Nattåg är inte bara ett miljövänligt och enkelt sätt att resa. SJ erbjuder dessutom flera olika valmöjligheter för att du ska kunna skräddarsy din resa. Du kan till exempel välja mellan plats i liggvagn, sovvagn eller sittvagn, och på vissa tågsträckor finns möjlighet att kliva på före avgångstid eller ligga kvar efter ankomsttid. På nattågen till och från Jämtland och norra Norrland finns en bistro ombord där resenärerna kan stilla kvällshungern eller köpa frukost.
– Både barnen och vi föredrar tåg. Vi får mer tid för varandra, det är enkelt och vi är redo för ett nytt äventyr när vi kommer fram, säger Peter Leinder.