”Idag är jag med och räddar liv”

Mian Vikgren har fått ändra sin bild av hur det är att arbeta som undersköterska sedan hon började på Gävle sjukhus för tre år sedan. – Förut trodde jag att jag skulle arbeta med vanlig omvårdnad. Men idag arbetar jag med avancerad sjukvård på KAVA, kirurgisk akutvårdsavdelning, nära både läkare och sjuksköterskor. Idag är jag med och räddar liv, säger hon.

"Idag är jag med och räddar liv"

Kollegan Emilia Martinsson instämmer:

– På KAVA jobbar vi med akutsjukvård eftersom våra patienter har olika åldrar och olika diagnoser. Som undersköterska tar jag blodprover, gör omläggningar, odlingar, bastester och EKG. Men jag kan också behöva larma för hjärtstopp och starta hjärt- och lungräddning, säger hon.

Fördel arbeta i team

De är båda överens om att deras arbete är varierat och mer utvecklande än vad många vet, och att de lär sig nytt varje dag.

– Vi jobbar så nära sjuksköterskor och läkare och det är så roligt att jobba i team. Nu sedan vi blev KAVA har vi även med sjukgymnast, dietist och vårdplanerare i teamet. Det känns som att vi ger verkligt bra vård, säger Mian med betoning på ”verkligt”.

Det hörs att hon är stolt över både arbetsplatsen och insatsen hon och de andra undersköterskorna gör på avdelningen.

– Nästan varje dag när man går hem från jobbet så känner man att man gjort ett jättebra jobb för någon, säger Mian Vikgren.

Nära patienten

Den vanliga bilden av undersköterskans arbete med basal omvårdnad, handling, städning och inköp stämmer inte alls med den vardag Mian Vikgren och Emilia Martinsson beskriver.

– Som undersköterskor bidrar vi i akutsjukvården eftersom vi är närmast patienten. Vi underlättar för sjuksköterskorna så att de kan koncentrera sig på sitt. Vi är en mellanhand mellan patienten, och läkaren och sjuksköterskan, säger Emilia.

Hon beskriver skillnaden deras yrkesroll gör i teamet:

– När läkaren frågar sjuksköterskan på ronden hur det är med patienten kan hen svara på det medicinska, medan jag kan berätta att ”Idag kan patienten inte stå, men igår gick hen själv.”

– Det är jättehäftigt att se patienter som har varit sjuka men som sedan går ut härifrån. Det gör att man vill fortsätta jobba och göra ett ännu bättre jobb nästa dag, säger Mian.

– Jag har alltid känt att jag vill plugga vidare till sjuksköterska men på den här avdelningen så gör vi så pass mycket som är likt deras jobb. Jag lär mig nya saker hela tiden, jag blir aldrig fullärd. Här kan jag både ge det lilla extra och samtidigt vara med i det akuta sammanhanget, säger Emilia Martinsson.

Vill du sommarjobba med avancerad sjukvård?

Just nu rekryterar vi dessa tjänster:

Vi söker bland annat biomedicinsk analytiker, medicinsk sekreterare och undersköterskor.

http://www.regiongavleborg.se/jobb-och-utbildning/jobba-i-halso–och-sjukvarden/sommarvikariat/