Mikael Nilsson nyanställd ingenjör på Radscan: ”Jag jobbar med det jag brinner för”
Och han trivs väldigt bra. Både med den tekniska utmaning han dagligen får och med att få vara delaktig hela vägen från projektstart till överlämnandet till kund.
NYANSTÄLLD. – Jag är engagerad i det jobb jag gör på Radscan och trivs kanonbra med tekniken, människorna på jobbet, kundkontakterna och resorna, säger Mikael Nilsson, el- och automationsingenjör på Radscan.
28-årige Mikael Nilsson hade under många år arbetat som montör på ABB när han för drygt två år sedan bestämde sig för att vidareutbilda sig.
– Jag har alltid tyckt att det är kul med en kombination av att tänka till vid datorn och sedan praktiskt få arbeta med händerna. Och precis så ser mitt arbete på Radscan ut, säger han och fortsätter:
– Här jobbar vi i team där jag får vara med från början till slut i ett projekt. Från de första mötena med kunden till planering, som för min del handlar om elkonstruktion och programmering, och vidare till att jag som driftsättare är med ute på montage med tester och slutligen start av anläggningen.
Inget annat företag bygger anläggningar för rökgasrening bättre än vi
Radscan i Västerås jobbar med miljöförbättrande teknik och är en världsledande totalentreprenör inom rökgaskondensering för kraftvärmeverk.
– Resultatet av vårt jobb är jätteviktigt och bidrar till mindre koldioxidutsläpp och en högre energiåtervinning i kraftvärmeverken, säger Mikael.
Att Radscan i Västerås är en av marknadens mest kompetenta inom rökgaskondensering och därmed en betydelsefull aktör ur miljösynpunkt var dock inget han från början kände till.
Läs även om Maria Bertils – projektledare på Radscan
– Först var det tekniken i arbetet som lockade mig mest. Men nu när jag arbetat här ett tag ser jag vilken stor påverkan vårt arbete har på miljön. Det finns ju kraftvärmeverk i varenda kommun och vår rökgaskondensering är kanonbra. Att syftet är gott med det arbete jag är med och utför har betydelse för mig.
Under utbildningen på Teknikhögskolan genomförde Mikael tre LIOR – praktikperioder – på Radscan.
– Första perioden var Radscan ett självklart val. Sen tänkte jag se mig omkring – men nej – varför skulle jag det? Jag trivdes ju så bra med företagets arbetssätt och ville ju egentligen köra så många perioder jag kunde få här. Och så blev det.
Radscan är ett mindre företag med 20 anställda och har en omsättning på 140 miljoner. Arbetssättet skiljer sig markant från hur stora bolag jobbar. Här är det teamarbete och korta beslutsvägar som gäller.
– Det blir ett tätt samarbete med alla och ingen har positionerat sig högre än någon annan. Här hjälps alla åt och det gillar jag. Liksom att det är tillåtet att göra misstag för det gör vi alla hela tiden. Det handlar bara om att lösa det som gått fel.
Mikael igen:
– Jag tycker också om att det är enkelt att få igenom sina idéer. Har jag en förbättringssynpunkt går jag 10 meter till min chef som ofta fattar beslut direkt.
Det går inte att missta sig på Mikaels engagemang på Radscan i Västerås.
– Det som överraskat mig mest med jobbet här är den tillit ledningen har till mitt arbete. Jag får anta utmaningar samtidigt som jag förväntas fråga om hjälp när jag behöver. Det är en kombination som jag gillar, avslutar Mikael Nilsson el- och automationsingenjör på Radscan i Västerås.
Läs även om Maria Bertils – projektledare på Radscan
Radscans världsledande rökgaskondensering
>> Renar smutsen i röken från kraftvärmeverkens skorstenar och gör att värmeverken släpper ut mindre koldioxid. Luften blir renare.
>> Resulterar i att kraftvärmeverket får ut mer värme av samma mängd bränsle. Temperaturen på de rökgaser som släpps ut minskas från 160 till 50 grader. Mellanskillnaden skickas ut som värme på fjärrvärmenäten.