”Nya kunder får vi oftast via rekommendationer”

– Kan jag få praktisera här? Ibra Ibrahimi hade varje dag på sin väg till gymnasiet passerat Pelle Lundberg Fastighetsmäklare i Hedemora. Och tänkt: ”Här vill jag jobba”. Pelle blev överraskad av frågan. – Jag tyckte faktiskt att den var lite jobbig.

”Nya kunder får vi oftast via rekommendationer”

För expandera det hade inte Pelle tänkt göra. Men inom loppet av några minuter blev han övertygad. Ibra var rätt kille att satsa på.

– Han hade allt. Var artig, trevlig, snabb och ambitiös. Som klippt och skuren för att jobba med fastigheter och kundkontakter.

Det här var 2014. Ett år tidigare hade Pelle flyttat sin firma från Solna där han drev en större fastighetsförmedling med 7 mäklare.

– Jag ville flytta hem till Hedemora igen och tänkte jobba som mäklare i mindre skala.

Så blev det nu inte riktigt. Istället har kontoret stadigt ökat sin försäljning av villor, fritidshus och bostadsrätter i området Hedemora/Södra Dalarna.

– Det är verkligen roligt, säger Pelle. Och idag har vi en så stor efterfrågan på våra tjänster att vi behöver utöka kontoret med ytterligare en mäklare.

Utmärkande för såväl Pelles som Ibras sätt att jobba är att få både köpare och säljare att känna sig trygga genom hela bostadsaffären.

– Vi finns här lokalt och känner ofta såväl säljarna som många av spekulanterna på en visning, säger Pelle. Vårt kontaktnät är stort och det är lätt att ta kontakt med någon man redan känner.

Ibra håller med och säger liksom Pelle att de båda är ett bra team. Pelle fortsätter:

– Ibra rör sig självklart mer i de yngre kretsarna av presumtiva bostadsköpare. Medan jag har ett helt annat kontaktnät, jag som börjar närma mig de 60.

Ibra är ännu inte riktigt färdig mäklare. Han studerar sista året på Mäklarprogrammet i Gävle. Och det gör han parallellt med jobbet på kontoret som innefattar det mesta han också som mäklare kommer att jobba med.

– Jag tycker det är roligt att lära mig nya saker om det svenska samhället och det har jag verkligen gjort under dessa år. Dessutom gillar jag när det händer mycket på jobbet. Att ha många bollar i luften.

Ibra fortsätter:

– Jag tycker också det är kul med de människor jag får möta i samband med en bostadsaffär som ju inträffar i olika skeden av livet. Och som för de flesta är en riktigt stor affär.

Ibra kom till Sverige som ensamkommande från Afghanistan 2010. Då var han 16 år.

– Snabbt förstod jag att det var jätteviktigt att lära mig svenska språket. Det gick tack vare idrotten, särskilt fotbollen. Jag har också fått många ovärderliga kontakter genom sporten här i Hedemora.

Pelle Lundberg Mäklare AB har ett fast arvode och är en mäklarfirma som är helt obunden, det vill säga inte ansluten till någon rikstäckande kedja.

– Vi betraktar oss som det lokala alternativet. Jag trivs med vetskapen att våra köpare fritt kan välja bank, besiktningsman eller försäkringsbolag. Vi har upparbetade kontakter med samtliga här i Hedemora, säger Pelle och fortsätter:

– Friheten gör oss också flexibla i jobbet. Vi kan snabbt anpassa vårt arbetssätt till varje enskild kunds behov. Det brukar vara uppskattat, avslutar Pelle Lundberg, mäklare i Hedemora.