Det finns en stor efterfrågan på fritidshus i Södra Dalarna

Utbudet av fritidshus i Södra Dalarna har det senaste året varit litet. Det har lett till en ovanligt hög efterfrågan.
– Många ringer till oss och frågar efter fritidshus till salu, säger mäklare Pelle Lundberg i Hedemora. Påringningarna kommer från både närområdet och från Stockholm och Uppsala.

POPULÄR FRITID. – Många stadsbor längtar efter en lugnare livsstil och väljer ett fritidsboende i Södra Dalarna, säger Pelle Lundberg.

Pelle Lundberg fastighetsmäklare är etablerad i Hedemora sedan 4 år tillbaka. Efter 20 år som mäklare i Stockholm.
– 1996 startade jag kontoret där vi var 7 mäklare som jobbade, berättar Pelle. Vi hade kontor i Solna och senare i Stockholms innerstad.

Den erfarenheten gör att Pelle väl känner till den dynamik som många gånger genomsyrar fastighetsaffärer i huvudstaden.
– Mycket sker i ett snabbt tempo, också fastighetsaffärer. Och säkert är det också det uppskruvade tempot som får många stockholmare att längta efter fritidshus i våra trakter, fortsätter han.  Det finns en stor efterfrågan där på hus i lugn och fin natur.

”Södra Dalarna ligger närmare än många tror”

Allt fler i Stockholmsområdet börjar också upptäcka att Södra Dalarna faktiskt ligger i närområdet. Något som man kanske inte tror vid första anblicken.
– Det tar inte mer än 2 timmar från Stockholm och 1 ½ timma från Uppsala att åka hit.

En annan anledning till storstadsregionernas intresse för fritidshus i Södra Dalarna är prisläget som anses vara överkomligt för att inte säga lågt.
– Det gäller fortfarande även om man får räkna med att prisbilden går upp en aning när efterfrågan ökar. Utbudet av fritidshus är ju litet just nu.

Ett inte helt ovanligt scenario är att boende i stan börjar sitt boende i Södra Dalarna med att köpa ett fritidshus i trakten. Hus som sedan byggs om till ett permanentboende.
– Den resan har jag gjort själv, säger Pelle som när han flyttade från Stockholm köpte ett hus vid Dalälven. Huset var för litet som permanentboende så jag har byggt ut det och trivs fantastiskt bra här.

Vilket han säkert visste att han skulle göra eftersom han kommer från trakterna.
– Vi har en så fin natur här i området. Älven förstås men också många insjöar med möjligheter till sportfiske. Liksom fina strövområden och öppna landskap för bland annat naturskönt golfande. Vi har också ett perfekt klimat för vintersportsaktiviteter. I Södra Dalarna finns det som av många anses vara livskvalitet.

Pelle har inte ångrat flytten en sekund och han ser också möjligheterna för fler människor att få ett kvalitativt boende alternativt fritidsboende i Södra Dalarna.
– I de marknadsföringstjänster som vi mäklare har med kunskap om marknaden, professionellt foto av bostäder som är till salu och kanalen Hemnet når vi ut till hela Sveriges marknad. Också till Stockholms- och Uppsalaregionen, säger han och fortsätter:

– Det finns spekulanter som längtar efter att tillbringa mer fritid i Södra Dalarna. Så funderar man på att sälja sitt fritidshus eller sin villa är det definitivt ett bra läge nu så här inför sommarsäsongen, avslutar Pelle Lundberg, mäklare i Hedemora.