Fler anlitar mäklare för att sälja bostadsrätt

Allt fler säljer sina bostadsrätter genom mäklare i Södra Dalarna.
– Vi har haft en kraftig prisuppgång på bostadsrätter de senaste åren i området, säger Pelle Lundberg fastighetsmäklare. Det har bidragit till ett ökat intresse för mäklartjänster också vid lägenhetsförsäljningar.

HÖGRE PRIS. – Försäljningspriset på bostadsrätter ökar markant när man anlitar mäklare för uppdraget, säger Pelle Lundberg fastighetsmäklare i Hedemora.

Pelle Lundberg Fastighetsmäklare noterar en stor uppgång av försäljningar av bostadsrätter.

– Mellan 2016 och 2017 är uppgången markant, fortsätter Pelle. Vi har förmedlat dubbelt så många bostadsrätter 2017 jämfört med 2016. Alltså en ökning med 100 %.

Uppgången har att göra med en ökad efterfrågan på lägenheter.

– Många ser den ekonomiska fördelen med att äga sin bostad. Boendekostnaden blir oftast lägre jämfört med att bo i hyresrätt.

Prisuppgången har också lett till att det finns ekonomiskt utrymme att anlita mäklare.

– Det är lätt att gå fel som privatsäljare men framför allt påverkas slutpriset av det sätt man väljer att sälja. Professionellt tagna bilder är säljarens främsta verktyg för att marknadsföra sin bostad och uppmärksamheten blir absolut störst genom publicering på Hemnet.

Håll dig uppdaterad: Följ oss på facebook!

Pelle Lundberg fortsätter:

– Hemnet är endast tillgänglig för mäklare, inte för privatpersoner. Sajten är mycket välbesökt. Mäklarens gedigna marknadsföring påverkar självklart priset. Man får helt enkelt bättre betalt som säljare.

Men också ur köparsynpunkt är mäklarfunktionen viktig. Framför allt när det gäller köptrygghet.

– Det finns en del klurigheter avtalsmässigt gällande bostadsrätter. Som mäklare har man en juridisk kompetens som gör att köparen inte behöver hamna i svårigheter. Exempelvis med bindande avtal som sedan kanske ur andra juridiska aspekter inte går att uppfylla. Eller där man på andra sätt kan förlora pengar. Som när det gäller gamla lån eller pantförskrivningar som kan belasta lägenheter.

 

”Stor prisuppgång på bostadsrätter i vårt område”

 

Förfarandet med bostadsrätter kräver också kunskap gällande bostadsrättsföreningars regler.

– Rent juridiskt finns rutiner gällande förfarandet för medlemskap i föreningen. Man blir inte automatiskt godkänd endast för att man köpt en lägenhet i huset. Det är också viktigt att ha koll på föreningens ekonomi samt om några större renoveringar planeras vilket kan påverka boendekostnaden framöver.

Just nu är efterfrågan på bostadsrätter i vårt område hög.

– Utbudet är varierat med lägenheter i olika storlekar. Från 1:or och upp till 4:or, berättar Pelle Lundberg. Störst efterfrågan är det på bostadsrätter på första plan.

Trend numera är att köparen är beredd att kosta på sitt boende mer nu än tidigare.

– Förutom satsningen i inköp ser vi tydligt att man är villig att renovera sin bostadsrätt mer nu än för några år sedan. Något som naturligtvis också i förlängningen kan bidra till ett högre försäljningspris.

Se aktuella listningar: Besök Pelle Lundbergs hemsida!

Pelle Lundberg har jobbat som mäklare sedan 1994. De senaste 4 åren i Hedemora.

– Även om priserna på bostadsrätter kraftigt gått upp de senaste åren så är fortfarande prisläget här lågt jämfört med storstäderna. Det har lett till att också köpare från andra områden i Sverige fått upp ögonen för utbudet här i Södra Dalarna.