Spa, bullar och gymnastik ger guldkant för de äldre på Skebäcksgården

Fixa alla hjärtans dag fest, ordna spa, baka bullar och ha gymnastik med de äldre. Det är några av Grace Anwars arbetsuppgifter. Hon jobbar som undersköterska på vård- och omsorgsboendet Skebäcksgården i Örebro.
– Det är roligt att jobba som undersköterska, det är ett väldigt socialt yrke. Jag tycker vi har Sveriges viktigaste jobb som ger de äldre en meningsfull vardag med livskvalitet.

Grace Anwar jobbar som undersköterska på Skebäcksgården och är även kulturombud, friskombud och rörelseinspiratör

Grace Anwar är född och uppvuxen i Södertälje, och gick vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet där. Men så hittade hon kärleken i Örebro och flyttade hit. Hon jobbar som undersköterska på Skebäcksgården och är även kulturombud, friskombud och rörelseinspiratör.

– Vi har en dag i veckan som vi bakar med de gamla och på fredagar har vi bio och spa. Jag och en kollega har ordnat en spa-hörna så de får komma ifrån vardagen och drömma sig bort lite. Det som är så bra med det här jobbet är att vi jobbar med en trygghet för de gamla och vi ger dem livskvalité.

Vi jobbar med en trygghet för de gamla och vi ger dem livskvalité

Kulturombuden står för aktiviteterna på Skebäcksgården och ordnar allt från julfester till alla hjärtans dag firande.
– Vi bakade tårta med hjärttema och hade hjärttallrikar, hjärtservetter och hjärtgodis. Vi dukade fint och umgicks med de gamla. Det är så meningsfullt att jobba som undersköterska, man växer som människa. Jag är inte alls på samma plats nu som när jag började, allt från värderingar till kompetens växer med tiden. Man blir aldrig färdigutvecklad.

Meningsfull vardag
Grace är även friskombud och rörelseinspiratör för de boende och personalen.
– Som personal kan man ta en stund på morgonen varje dag och ha stretch-övningar innan man börjar sitt pass. För de gamla har vi gympa som är anpassad för dem. Det är bevisat att fast man är 70-plus kan man fortfarande träna upp sin kropp och bli mer rörlig.

2016 fick Skebäcksgården kommunens kvalitetspris för projektet Stolta promenerare.
– Det går ut på att volontärer kommer varje lördag och promenerar med våra gamla, och så sitter de och har en mysig fikastund efteråt. Det ger en guldkant på vardagen, säger Grace.

– Det är roligt att jobba som undersköterska, det är ett väldigt socialt yrke. Vi är en stor grupp som jobbar tillsammans och bollar idéer. Jag tycker vi har Sveriges viktigaste jobb som ger de äldre en meningsfull vardag med livskvalitet och även ett värdigt slut i livets slutskede. Det är det som gör mig stolt över mitt yrke.

 Följ Skebäcksgården på Instagram @skebacksgarden

Jobba hos Örebro kommun

Vill du också göra en viktig och uppskattad insats för någon annan? Nu söker vi dig som vill jobba som sommarvikarie och timvikarie! Inom vård- och omsorg kan du till exempel arbeta som omvårdnadspersonal, undersköterska eller personlig assistent.

Läs mer och sök våra lediga jobb på orebro.se/sommarjobb