Kamal fick jobb direkt efter utbildningen till undersköterska: ”På Klosterbacken kan jag göra skillnad på riktigt”

Kamal Alefan är tillbaka på jobbet för ett nattpass. Han börjar med att kolla så att alla boenden sover och är på plats i sina sängar. Inget arbetspass är det andra likt, och oftast är det någon av de boende som behöver hans hjälp – en nattmacka, ett toalettbesök, en liten pratstund.
– Jag är där för deras skull, och ingen önskan är för liten, säger Kamal.

Kamal fick jobb direkt efter utbildningen till undersköterska: ”På Klosterbacken kan jag göra skillnad på riktigt”

Kamal Alefan började arbeta på Klosterbackens äldreboende i Örebro kommun nu i somras, men har sedan ett år tillbaka deltagit i arbetet som traineeelev via sin intensivutbildning till undersköterska. Innan han påbörjade utbildningen läste han SFI på Komvux. Redan strax efter att Kamal kom till Sverige för fyra år sedan visste han vad han vill göra – han ville jobba med människor.
– För mig var det så självklart. Jag vill göra skillnad på riktigt, och här på Klosterbacken får jag ett kvitto på det varje dag. Det här är inget jobb man väljer för att tjäna massa pengar, man måste känna ett kall inifrån, förklarar Kamal:

Det här är inget jobb man väljer för att tjäna massa pengar, man måste känna ett kall inifrån

– Man hör så mycket negativt om vårdyrken, men för mig har det alltid varit positivt att arbeta med människor. Jag tror att om man är intresserad måste man våga prova. Om det inte funkar sen, så behöver man inte skämmas för det. Man måste kunna se andra människor, på riktig. Att få arbeta med människor är det mest givande jag gjort.

Intensivutbildningen var ett samarbete mellan Örebro kommun, Komvux och Arbetsförmedlingen som ett sätt att hjälpa unga in i arbetslivet. I utbildningen fick han tre dagar i veckan vara på plats på Klosterbacken och aktivt ta del i vården av de boende.  Sedan han tog sin examen som undersköterska i augusti är han anställd på Klosterbacken.
– Kollegorna är jättebra. Det finns en sådan vilja hos alla att göra bra för de boende och man är aldrig ensam på jobbet. Det finns alltid kollegor, sjuksköterskor och annan personal på plats att fråga om råd. Vi hjälps åt, berättar Kamal.

 Att få arbeta med människor är det mest givande jag gjort

För Kamal är detta bara början. På sikt vill han gärna utbilda sig till sjuksköterska. Han tror på en ständig utveckling, bara han får fortsätta inom yrket:
– Varje dag lär jag mig något nytt och det finns inga ”vanliga” arbetspass. Jag utvecklas ständigt och växer som person. Om tio år är jag förhoppningsvis sjuksköterska och kan ta ett ännu större ansvar för att hjälpa människor som behöver det.

Jobba hos Örebro kommun
Är du intresserad av att jobba inom vården i Örebro kommun? Här finns många olika sorters arbetsplatser och behovet av vårdpersonal ökar hela tiden. Se vilka jobb som finns lediga inom vård och omsorg i Örebro kommun just nu  eller läs mer om hur det är att vikariera inom vården.