”Det bästa är att man verkligen hjälper människor”

Patrik Himberg jobbar som stödbiträde inom socialpsykiatrin, ett jobb som är allt annat än måndag hela veckan.
– Att hjälpa människor får en själv att må bra, det är en mäktig känsla.

”Det bästa är att man verkligen hjälper människor”

Patrik Himberg har jobbat som vikarie inom socialpsykiatrin sedan sommaren 2017.
– För mig personligen är det väldigt roligt att kunna hjälpa människor som är mer utsatta i samhället än andra. Det blir aldrig tråkigt heller. På de flesta jobb gör man ju ungefär samma sak hela tiden, men det här jobbet är inte måndag hela veckan utan det är annorlunda varje dag. Det är väl en av de största faktorerna som gör att jag tycker det är så himla kul.

Du lär dig fruktansvärt mycket om i stort sett allt

– Du lär dig fruktansvärt mycket om i stort sett allt, om människor och hur du ska samtala med människor. Du lär dig väldigt mycket sociala färdigheter. Jag vill rekommendera det här jobbet till unga också. Det är väldigt flexibelt att jobba som vikarie och man kan påverka när man vill jobba och vara ledig, så det är perfekt om man studerar. Det finns väldigt mycket jobb också.

Många olika arbetsuppgifter
När Patrik började som stödbiträde fick han gå bredvid en ordinarie personal först som introduktion.
– Jag jobbar på ett boende och sedan har vi folk som bor i egna lägenheter eller på serviceboende också. Serviceboendena går vi till flera gånger om dagen, men de som bor själva går vi till kanske en gång om dagen eller en gång i veckan. Det beror på vilken problematik de har. Vissa kanske bara behöver stöd med att städa lägenheten och vissa behöver stöd med att laga mat. Några ger vi bara medicin till och kollar hur de mår och samtalar med. Andra behöver hjälp med vardagliga grejer som att gå och handla eller gå och klippa sig, berättar Patrik.

– Beroende på vilken problematik de har så pratar vi med brukaren och gör en genomförandeplan och tar fram rutiner för hur hen ska kunna att bli mer självständig. Det bästa med jobbet, och det som gör det så roligt, är att se att de mår bra av sina egna insatser och att man verkligen hjälper människor, face to face. Att hjälpa människor får en själv att må bra, det är en mäktig känsla.

Jobba hos Örebro kommun

Vill du också hjälpa människor att få en fungerande vardag? Nu söker vi dig som vill jobba som sommarvikarie och vikarie! Inom Förvaltningen för funktionsstöd kan du till exempel arbeta som boendestödjare, personlig assistent eller stödbiträde. Läs mer och sök våra lediga jobb på orebro.se/sommarjobb