Här får du koll på glasögontrender och din ögonhälsa

Det är liv och rörelse i Medoptiks butik på Ica Maxi Erikslund i Västerås. Peter står en bit in i butiken tillsammans med en kund. ”De här var snygga, finns de i en större storlek” frågar kunden och sätter på sig en av säsongens nyaste bågar. Peter nickar och ger samtidigt förslag på annan nyans. ”Testa dessa också, kanske lite mjukare mot ansiktet”.

BRA LÄGE. – Det är lätt att slinka in till oss på Medoptik på Ica Maxi på Erikslund, säger Karolin och Peter Vetterskog som båda är optiker med särskilt öga för ögonhälsa.

Medoptik drivs av syskonen Vetterskog. Båda är optiker och för drygt 7 år sedan bestämde de sig för att starta en egen fristående butik.– Vi tillhör ingen kedja, istället väljer vi fritt den leverantör som passar våra kunders behov bäst. Vare sig det handlar om glas eller bågar, säger Peter Vetterskog.

Läs mer: Vilket glas ska just du ha?

Karolin fortsätter:
– Vårt läge på Ica Maxi gör att folk har lätt att titta in när man ändå handlar. Kanske för att kolla nyheter, laga sina glasögon eller göra en synundersökning.

En medicinsk bedömning ingår långt ifrån alltid när man kollar synen. Men i Medoptiks verksamhet är också ögonhälsa ett prioriterat område.
– Pappa Kurt är familjeläkare och hemma har vi alltid pratat hälsa, berättar Karolin. Det var han som inspirerade mig att bli optiker.

Läs mer: Vår styrka är grundliga synundersökningar och ögonhälsa

Något som också Peter senare hängde på.
– Karolins utbildning gjorde mig riktigt nyfiken. Optikerutbildningen är en gedigen utbildning inom ögonhälsovård. Vi har även hantverkskunskap om glasets slipning, vilket är bra när vi reparerar glasögon i vår verkstad.

PROFFSBEDÖMNING. – Vid vissa allvarliga ögonsjukdomar märker man inte några symptom förrän synens skadats, säger Peter Vetterskog, optiker på Medoptik på Ica Maxi i Erikslund. Men upptäcks de i tid kan synförsämringar bromsas.

Båda föräldrarna är ett stöd i verksamheten. Mamma Inger med en bakgrund i ekonomi och pappa Kurt som läkare.
– Som yrkesförare är det svårt att få tid på vårdcentral för läkarintyg när körkortet ska förnyas. En kund fick åka ända till Uppsala vilket verkade helt onödigt, säger Peter. Så för två år sen lanserade vi tjänsten läkarintyg för yrkesförare. Det innehåller en syn- och en hälsoundersökning. Pappa är ju läkare och tillsammans jobbar vi med det.

Hos oss får man alltid en riktigt grundlig synundersökning

Både Karolin och Peter har jobbat som optiker inom optikerkedjor tidigare.
– Vi lärde oss både hur man ska göra och hur man inte ska göra, säger Peter. Tyvärr kände vi att man som optiker blev begränsad och inte fick möjlighet att lägga den tid som behövdes på kunden. Nu har vi frihet att prioritera kunden på ett annat sätt och ge den service som vi önskar.
– Det finns även en begränsning i valet av leverantörer när man är kedjebunden. Kedjan gör avtal med ett antal leverantörer som man måste handla från.

Peter fortsätter:
– Det fungerar inte för mig att veta att jag skulle kunna få upp en kunds synskärpa med glas från en speciell leverantör men inte kunna tillmötesgå det. Det finns ju så många olika slags glas numera som är specifikt inriktade på att avhjälpa ett visst synfel. Det vill vi kunna erbjuda våra kunder.
– En av våra kunder åker regelbundet hit ända från Värmland för att handla bågar från ett speciellt varumärke, säger Peter.

Läs mer: Brett utbud av glasögonbågar

Karolin fyller i:
– Vi vill inte att det ska vara bara sälj, sälj hos Medoptik. För oss är det viktigast att ha tid med våra kunder. Hjälpa till att hitta bågar som passar, undersöka ögonhälsan, vara noggranna och göra ett bra jobb.