Deliköket by Maxi B.L.G.E garanterar smaken på färdiglagat i butik

På ICA Maxi i Borlänge gör kockarna något nytt. Det sätter restaurangprägel på den butikslagade färdigmaten: Mat tillagad från grunden. Gjord på bra råvaror. Och med kvalitetssmaker.
– Kockarna i Deliköket står för varje ingrediens vi adderar, säger Viktor Angmo kökschef. Inget lämnas åt slumpen.

Namn: Ellinor Aspö Ålder: 26 år Yrkeserfarenhet: Restaurangskola, säsongsarbete som kock/kallskänka i bl a Sälen, Smögen, Lysekil och Säfsen. På Ica Maxi Borlänge sen 2015.

Det är full aktivitet i Deliköket bakom delikatessen på ICA Maxi i Borlänge. Här lagas det mat. Varma och kalla rätter, mackor, röror och tillbehör. Precis som på en restaurang.
– Vi har utvecklat ett helt nytt koncept på vår färdigmat, berättar Viktor. Här i köket finns en hög kompetens hos både kockar och kallskänkor. Det har gjort att vi kan göra något unikt: Skapa ett eget varumärke på den färdigmat som här tillagas.

Och det är inga hel- eller halvfabrikat man använder sig av. Ånej, här handlar allt om att laga mat från grunden. På riktigt bra råvaror.
– Vi kokar rödvinssåsen från grunden med egen fond, har utvecklat ett unikt recept på caesardressingen, bakar surdegsbaguetterna som sedan förses med röror som vi också komponerat. Förutom de varma rätterna som vi tillagar varje dag.

”I Deliköket lagas mat med kvalitet”

Omsorgen om maten och tillagningen får effekt. På smakerna. Inga konstiga ingredienser ingår i mat från Deliköket by Maxi.
– Flera av oss kommer från restaurangbranschen och inget recept på nya rätter antas förrän vi garanterat att smakerna sitter som de ska. Här är det kvalitet som gäller.

Ellinor Aspö jobbar som kallskänka i Deliköket och hon lagar såväl kalla som varma rätter.
– Våra pizzor levereras färdiga för gräddning till kund och är mycket uppskattade, men också alla pajer, sallader och röror brukar vara efterfrågade. Portionsförpackningarna med mat som ska serveras varm har varierat innehåll men har självklart smakgaranti.

Läs mer : Eget kök – Förenkla vardag och fest med färdiga rätter, sallader och tillbehör direkt från vårt eget kök

Ny är också idén att butiken proffslagar en bas som grund för en rätt. Som sedan kunden enkelt tar vidare till en hemmagjord succé.
– Ett exempel är Delikökets bas för fiskgryta som är gjord på en riktig tillagad buljong som smakar otroligt gott. Till den lägger du bara i den fisk du längtar efter, säger Viktor. Kanske ett fiskblock till vardags. Eller en färsk piggvar till helgens festmiddag.

Helt klart är att efterfrågan på Deikökets mat ökar. Antalet märkta varor blir alltfler och nu finns också konditoriets mästerverk märkta ute i butik.
– Moussetårtan görs från grunden i Bageriet. Jättegod, men också tårtor, kondisbitar, bröd och desserter platsar i kvalitetssortimentet.

Viktor har noterat att många kunder uppskattar att Delikökets frihet från tvivelaktiga ingredienser, något som annars kan vara vanligt i färdigmat.
– Det är klart att alltfler vill ha koll på innehållet i det man äter. Samtidigt som många prioriterar att maten smakar gott. Precis som denna mat gör.

Mat märkt med Deliköket by Maxi är alltså ett signum för kvalitet som gäller butikens egenproducerade produkter såsom färdigmat, sallader, kakor eller surdegsbröd, allt gjort med passion av proffs.
– Håll utkik efter märkningen. Den finns på ett 100-tal varor som finns på olika ställen i butiken. Märkningen är en garant för att det du äter är tillverkat från grunden. En kvalitetsgaranti helt enkelt, avslutar Viktor Angmo kökschef på ICA Maxi i Borlänge.