Här är 70-åringen som tränar fem gånger i veckan – och har värden som en 40-åring

För sju år sedan hade, den då 63-årige, Ove Sjöö inte en tanke på att träna.
I dag har han han fyllt 70 och har värden som en 40-åring.
– Det är aldrig för sent att börja träna, säger han.

Ove Sjöö och Annika Grane.

– Dina testvärden är fantastiska, liknar mer en 40-årings än dina 70.

Det positiva beskedet fick Ove Sjöö efter att Annika Grane på Må Bättre genomfört en BIA-mätning på honom.

– Verkligen inspirerande och glädjande, sporrar onekligen till fortsatt träning, säger han.

Men för sju år sedan hade han inte en tanke på träning.

– Så var det faktiskt. Först efter många påtryckningar från min hustru började jag träna, något jag inte ångrar i dag, säger Ove Sjöö.

– Jag känner mej definitivt inte som 70 idag. Träning har blivit ett måste – ett mycket positiv sådant. Det är aldrig för sent att börja träna. Det ger så många positiva effekter både kroppsligt och mentalt, understryker han.

Se också: Här hittar du din närmaste träningsanläggning

Fyra till fem gånger i veckan är 70-åringen på plats på Må Bättre.

– Mitt framgångsrecept har varit variation. Ena dagen gymträning med maskiner och nästa dag antingen spinning, core, yoga eller bodypump. Den ena dagen är inte den andra lik. En av tjusningarna med träning på Må Bättre.

Gruppträningar verkar vara din favorit?

– Utan tvekan är det så. I gruppträning kommer man inte undan och sedan har vi fantastiska tränare som peppar alla och ger extra inspiration, säger Ove.

– Att man dessutom genom en BIA-mätning kan få ett bevis på att träningen gett resultat är viktigt för mej.

BIA är förkortningen för Bioelektrisk Impedans Analys och är en vetenskapligt erkänd metod för att mäta kroppens sammansättning. Man ser fördelningen av fett, vätska och kroppcellsmassa och då är det i huvudsak muskelmassa.

– Om man genomför kontinuerliga mätningar så ser man vad som händer i kroppen. Man får svart på vitt om man skött träningen och ätit rätt, säger Annika Grane och fortsätter.

– Något som stämmer för Ove. Mätningarna har varit jämna sedan 2009 och det som ökat är muskelmassan. Ove har koll på både träning och det han äter. Det ger honom energin och byggmaterialet att fortsätta stärka och framförallt underhålla det han tränat upp.

Räcker det inte med att bara väga sig?

– Kan tyckas så. Om du bara väger dig och vågen visar viktminskning så vet du inte om det beror på mindre fett, muskler eller vatten. BIA-mätningen är ett unikt hjälpmedel som underlättar och motiverar, förklarar Annika och får medhåll av Ove.

Både Annika och Ove påpekar gång på gång hur viktigt det är att göra en BIA-mätning.

– Om man börjar träna så är en mätning det första man gör. Tänk vad roligt att kunna följa upp, avslutade Ove innan han med energi och glädje deltog i ett bodypump-pass.

Se också: Så enkelt får du en personlig hälsoplan – gratis