Lofoten – vackrare än ett vykort

Larsa Lönn, ägare och chaufför på Lönns Buss i Söderhamn, har gjort den omkring 110 mil långa resan till Lofoten sex-sju gånger vid det här laget. Men än har han inte sett sig mätt på det norska fjordlandskapet. Och redan nu ser han fram mot nästa sjudagarsresa, som går av stapeln i juli månad.

Foto: Visit Norway, Terje Rake.

– Lofotenresan är verkligen fantastisk på många olika sätt, säger Larsa och beskriver med intensitet den storslagna naturupplevelsen. Fjordarna. Färgerna. Midnattssolen. De höga bergen med sina snöklädda toppar. Naturscenerier som avlöser varandra, den ena vackrare och mer andetagande än den andra.

– En av våra resenärer sammanfattade det mycket bra med orden ”den enda platsen som är vackrare än ett vykort” – och jag kan bara hålla med, säger Larsa Lönn.

Men en resa med Lönns buss till Lofoten och det norska havsbandet är så mycket mer. Färden norrut genom Sverige är lika mycket målet med resan som resmålet i sig.

– Vårt avlånga land är så fantastiskt och vi hinner uppleva otroligt mycket redan under våra två första resdagar, innan vi  ens nått den norska gränsen, säger Larsa Lönn.

Resan norrut går via Höga kusten, upp genom Norrlands inland och vidare längs den berömda Nordkalottenvägen.

– Vi stannar bland annat till i Kiruna och får höra historien om den stundande stadsflytten, vilket är jätteintressant. Och så besöker vi ”samernas metropol” Jokkmokk, säger Larsa Lönn.

Och för dem som inte tidigare upplevt den fem kilometer långa Storforsens brus eller Lapportens ikoniska profil, utlovar Larsa här två av Sveriges vackraste platser.

– Och förutom allt vi får uppleva och se längs vägen, tillägger han, så har vi jättetrevligt på bussen, säger han.

Väl inne i Norge rullas ett mer dramatiskt landskap med högfjäll och fjordar upp sig utanför bussfönstret.

–  Det är vyer man aldrig tröttnar på, säger Larsa.

Se också: Så enkelt bokar du din resa

I Stormarknes får sedan passagerarna för några timmar byta bussen mot en av Hurtigruttens båtar för en tur i Norges vackraste kustområde. Båten går bland annat in i den berömda Trollfjorden.

– Det är verkligen en oförglömlig upplevelse när båten sakta glider genom den smala fjorden mellan de branta bergen som stupar ner i det gröna vattnet, säger Larsa Lönn.

Båten lägger sedan till i Svolvaer, Lofotens huvudort. Det är också här gruppen bor under sina dagar på Lofoten.

– Men vi gör naturligtvis utflykter om dagarna, bland annat till Reine som utsetts till Norges vackraste småstad. Men tid ges också till att upptäcka staden och dess omgivningar på egen hand, säger Larsa Lönn.

Efter tre händelserika dagar på Lofoten är det dags att resa vidare söder ut genom fjordlandskapen och vidare in i Sverige. Natten spenderar man på det fina fjällhotellet i Tärnaby och under resans sista dag styrs bussen genom Västerbottens milsvida skogar och längs med Umeälvens strand, hem mot bussgaraget.

– Det är alltid lite vemodigt när gruppen ska skiljas åt men alla brukar vara mycket nöjda. Och de stiger ju av med bagaget påfyllt av härliga minnen från några av Nordens vackraste platser, säger Larsa Lönn.

Och vem vet, kanske gör någon av dem precis som honom själv och reser tillbaka till Lofoten. Om och om igen.

Se också: Massor av reseinspriation i 2016-års resekatalog