Gotland – som att komma till en helt ny värld

Att Gotland är en av Sveriges mest solsäkra platser det kan Alexander Lönn, chaufför på Lönns buss i Söderhamn, gå i god för. Han har besökt ”öjn” någonstans mellan tio och femton gånger vid det här laget.
– Det är ju rätt otroligt egentligen men det har nästan alltid varit soligt och fint när jag varit på Gotland, säger Alexander Lönn.

Gotland – som att komma till en helt ny värld

Huruvida solen kommer att lysa på honom när nästa resa till raukarnas ö går av stapeln den tionde augusti, kan ingen veta men att resan blir trevlig är Alexander Lönn helt övertygad om. Han menar att bussbolagets Gotlandstur nog är den perfekta minisemestern.

– Eftersom vi hämtar upp resenärerna på respektive hemort, från Sundsvall ner till Uppsala, blir det smidigt för dem och lätt att komma iväg, säger Alexander Lönn och berättar vidare att de sedan stannar och äter gemensam frukost på vägen ner mot Nynäshamn, där färjan som ska ta dem över havet till Gotland väntar.

– Resan tar totalt bara sju timmar och när man landstiger i Visby är det som att komma till en helt ny värld, man kan knappt tro att man är kvar i Sverige, säger Alexander Lönn.

Den ”nya världen” är, trots allt som finns att uppleva och upptäcka på Gotland, inte större än att man hinner lära känna ön under det fyra dagar långa besöket, menar Alexander Lönn. Till sin hjälp har man lokala guider som tar med dem på ett besök i botaniska trädgården, berättar historien om ringmuren och visar dem både Almedalen och Visby domkyrka.   Vidare hinner man även med utflykter till Lojsta, Slite cementfabrik, Hoburgsgubben och Lummelundagrottorna.

– En dag åker vi norrut, till Bergmans Fårö där vi bland annat besöker de stora, kilometerlånga raukfälten. Och för dem som vill, så gör bussen ett stopp vid havet där tid ges för bad.

Läs också: Så enkelt bokar du din resa

– Det brukar vara uppskattat och det är så härligt att se vilken glädje ett dopp i havet kan ge. Och så är det ju så vackert på Fårö, säger Alexander Lönn.

I Visby bor man centralt , på Scandic hotell i hamnen.

– Det är ett jättefint hotell men efter våra gemensamma middagar brukar många gäster promenera den korta biten in till stadskärnan, berättar Alexander Lönn.

Och visst förstår man att den gamla Hansastadens myllrande torg och slingrande gränder lockar med sitt rika kulturliv och trevliga små butiker. Och att det lockar att sitta på någon av stadens alla uteserveringar, känna doften från havet och höra sorlet av den charmiga dialekten hos lokalbefolkningen.

Men man anar ändå att något av det bästa med en minisemester på ”öjn” i öster, är vissheten att när solen sakta sjunker i havets glittrande gap om kvällen, så är det högst troligt hon redan morgonen efter står högt på den blå himlen igen. Och gör hon inte det, så blir det bra ändå. Det är i alla fall Alexander Lönn helt säker på.

Läs också: Se fler resor i årets resekatalog