Hundra år av möbler ger Marie idéer för framtiden

Var rakryggad, stå för produkterna och bemötandet av kunder och så tillade hon, jag är så stolt över dig. Orden är Marie Lidéns nu bortgångna farmor Dagmars och uttalades när Marie tog över som vd för Lidéns Möbler i höstas.
  • 1/2

    Marie Lidén, tror på kvalitativa möbler och hederliga kärnvärden.

  • 2/2

    Hundra år av möbler ger Marie idéer för framtiden

Hösten 2016 tog Marie över VD-posten på familjeföretaget som hennes syster och hon ärvt året innan, efter att deras pappa gått bort. Marie är fjärde generationens möbelhandlare.

– Sedan jag tog över har många frågat om vi kommer förändra affären. Svaret är enkelt. Både ja och nej. – Butiken ser inte ut som den gjorde år 1898 när det började. Den har alltid förändrats, så givetvis kommer vi hänga med och utveckla butiken, men utan att avvika från Lidéns Möblers kärnvärden och starka kvalitetstänk när det gäller möbler.

En skillnad är att tidigare har man alltid varit på plats och arbetat i butiken, men Marie jobbar till stor del från sitt kontor hemma i Göteborg. Hon arbetar bland annat med den nya webbshoppen som lanserades i höstas. Med modern teknik är det möjligt. Till skillnad för 100 år sedan när hennes gammelfarmor Anna var fullt sysselsatt med att laga lunch åt arbetarna i snickeriet och driva gården vid affären. Allt går dock inte att sköta på distans och Marie åker regelbundet till Säter för att vara på plats med kunder och personal. Möten som ger energi.

Läs mer: Här hittar du Marie och hennes personal, både digitalt och på plats

– Bland det roligaste jag vet är när det kommer in äldre kunder och berättar om möbler de köpt hos oss för 50 år sedan, som fortfarande håller. Det är riktiga möbler det.

Det gör mig jättestolt och peppad att fortsätta familjeföretaget, berättar Marie med glädje och säkerhet i rösten. Marie vill nu satsa ännu mer på kunderna.

– Vi på Lidéns Möbler har alltid satt kunden i första rummet. Personalen är otroligt kunnig och hjälpsam och nu vill jag förstärka det helt enkelt. Hon fortsätter berätta att det är därför de tagit in personer som inredaren Katarina för att erbjuda ytterligare service till kunderna. Med inredningstjänsten kan kunderna få hjälp med allt från ett rum till ett helt hem.

– Sen får vi inte glömma all sömnadsexpertis vi har i huset. Gardinateljén har mer än 30 års erfarenhet av att sy gardiner och under den tiden har det nog sytts en gardin för varje typ av fönster och rum som existerar. Även om Marie till stor del arbetar i Göteborg så trivs hon i butikens lokaler på många sätt. – Det väcker många minnen. Det är ett gammalt hus som låter och luktar på ett speciellt sätt. Det luktar barndom för mig.

Läs mer: 2016 blev Lidéns årets möbelhandlare

Marie pekar, skrattar och minns – Här satt farmor och sydde upp gardiner och längst in på farfars kontor fick vi barn hjälpa till att tippa lotto. Tapeterna var hiskeligt gröna på den tiden. Idag är väggarna vitmålade, men minnen av lottorader i ett rökigt kontor får Marie att le.

Det andas verkligen historia här. På väggen hänger en fin gammal tidningsannons från den 14 maj 1955 med rubriken Lidéns – ett möbelhus i Säter. På gulnat tidningspapper berättar den i text och bild hur stilmöbler och svensk heminredning med artiklar från landets ledande tillverkare visas upp i butiken. Med versaler avslutas annonsen TILL ER TJÄNST! ’

Det summerar Lidéns Möbler då som nu och med Maries visioner även i framtiden.