Möbeldetektiven Johan hittar rätt i stolsdjungeln

Skålad, formgjuten, kallskum, formpressad, ergonomisk, miljövänlig men framförallt hållbar.

Det är ett fåtal av de kvalitetsord som Johan Broberg arbetar med.

Han är möbelsäljare på Lidéns Möbler i Säter.

Johan Broberg vet att det lönar sig med hållbara och kvalitativa möbler, det slår slit-och-släng alla dagar i veckan.

– Jag kan det mesta om vårt utbud i butiken, säger Johan – Allt från mattor, soffor, fåtöljer, skåp till små lampdetaljer, berättar han och slår sig ner i en skön Laminofåtölj med fårskinnsklädsel.

Johan är kusin till den nya ägaren Marie Lidén och således också barnbarns barn till grundaren Johan Alfred Lidén. Butiken har funnits ända sedan 1898 och är ett av Sveriges äldsta möbelvaruhus.

Läs mer: Lidéns möbler – en familjehistoria

Att Johan hittar i den enorma butiken och dess tre våningar är inte så konstigt. – Jag har jobbat här till och från sedan jag var 15 år, berättar han och fortsätter: – Vi på Lidéns har funnits länge och är fortfarande med i framkant. Vi visar gärna vår position i möbelsverige men även lokalt.

Möbelförsäljning handlar om att se kunden och samtidigt lyssna till dennes behov. – Att kunna presentera flera alternativ.

Läs mer: Här hittar du rätt soffa för dig

Miljöval och hållbarhetsaspekten är också viktig. Slitochsläng-möbler är inget företaget Lidéns Möbler vill bli förknippade med. -Hellre ett sällanköp, som Johan kallar och det.

Vi går vidare från de 150 olika fåtöljerna till avdelningen med matsalsmöbler. Här kan alla hitta möbler av högsta kvalitet. Att Johan är både kunnig och exalterad över alla alternativ på pinnstolar råder det inga tvivel om.

– Att kunna erbjuda kunderna kvalitet och designklassiker är så jädrans roligt, utbrister han samtidigt som han stryker med handen längs karmen på en Lilla Åland pinnstol.

– Vi som lever nu lämnar ett ekologiskt fotavtryck från oss, inte minst möblerna vi använder. Lidéns Möbler har hög moral och är noga med vilka varumärken som saluförs.

– Gärna närproducerat med spårbart material, det är en enorm kvalitetssäkring för mig som säljare, men även för kunden, informerar Johan och tillägger – Har du handlat här så kan du vara trygg med ditt köp.

Vårsolen spricker igenom regntunga moln och lyser upp den ljusa skylten ovanför entrén till Lidéns Möbler.

Innanför väggarna till det stora möbelvaruhuset finns tusentals möbler och tiotusentals kombinationer av tyger, träslag, material, färger och storlekar. Här skräddarsyr experterna fantastiska möbler till ditt hem.

Läs mer: Så här beställer du måttsydda gardiner

Marianne är företagets sömmerska, hon sitter vid symaskinen och gör färdigt en gardin till en kund. Inredaren Katarina ställer i ordning utemöbler från Grythyttan i skyltfönstret. Ett par kunder går in genom entrén hand i hand på väg mot soffavdelningen, Johan tar emot kunden.

Möbeldetektiv som Johan är, kommer han göra allt vad han kan  för att söka rätt på exakt rätt soffa till detta par utan att kompromissa med butikens hållbarhets- och miljöfokus.

Johans bästa att tänka på vid köp av sittmöbler

  1. Hur ska stolen användas? För en 10-minuters lunch eller en långmiddag?
  2. Överväg slitage och rengöring, exempelvis om du väljer en klädd stol eller en stol i massiv trä som kan oljas/lackas/målas om.
  3. Testa stolen i förhållande till bordets höjd.
  4. Tänk på komfort, färg, form och de andra möblerna i rummet den ska stå i.
  5. Utgå från din smak och vad som känns bra.