Rekordsiffror för tjänstebilar i Sverige

Tjänstebilsmarknaden slår rekord i Sverige. Förra året ökade antalet förmånsbeskattade tjänstebilar med över fem procent till rekordsiffran 287 373 fordon – en ökning med 14 500 mot 2016.

Mercedes ställning på tjänstebilsmarknaden ökar, berättar Johan Rogne som ansvarar för företagssidan på Landrins Bil.

Mercedes tillhör de märken som ökat stort. I år handlar det om 19 procent jämfört med –16, och det placerar nu bilmärket som nummer fem på listan för landets populäraste tjänstebilar.
– Siffrorna kommer inte som en överraskning, säger Johan Rogne, key account manager på företagssidan vid Mercedesåterförsäljaren Landrins Bil i Västerås. Vi känner en stark medvind på tjänstebilssidan.

Man tror att det ska vara betydligt dyrare

Han tror att ökningen till en del kan förklaras med det omfattande modellprogrammet, där E-klassen är en försäljningssuccé.
– Mercedes har också från centralt håll arbetat starkt för att stärka positionen på marknaden med det omfattande utrustningsprogrammet Fleet Edition.

Tjänstebilsmarknaden har de två senaste åren ökat med 10 000 nya förmånsbilister årligen. Detta enligt siffror från tjänstebilskonsulten Ynnor. Förklaringen tros vara att företagen går bra, och att satsa på förmånsbil ses som både billigt och säkert. Och att det kan användas som en del i att rekrytera ny personal, för att citera Ynnor.

Framgångarna på den tuffa företagsmarknaden har sin förklaring i att Mercedes är ett starkt varumärke där kvalitet, säkerhet, komfort och design är välkända begrepp, säger Johan Rogne.

Framgångarna på den starkt konkurrensutsatta tjänstebilsmarknaden tror Johan Rogne har en förklaring i att Mercedes är ett starkt varumärke där kvalitet, säkerhet, komfort och design är välkända begrepp.
– Flertalet som har tjänstebil åker väldigt mycket i tjänsten, det är inte ovanligt med en körsträcka på 3 000 mil årligen – under alla årstider och väglag. Då betyder säkerheten mycket – och att man färdas bekvämt, samt att bilen har den teknik som underlättar för tjänstebilsföraren, säger han.

Vill du jobba med Landrins bil? Skicka in en ansökan här!

Ekonomin är också ett starkt argument att välja Mercedes, menar Johan.
– Den som får en företagsoffert blir ofta förvånad när man får reda på kostnaden, man tror att det ska vara betydligt dyrare. Men det är det inte om man tar med i beräkningen att vi har paketerat bilarna med en bred produktportfölj, det är alltså mycket utrustning redan från start. Dessutom står sig andrahandsvärdet på en Mercedes mycket bra.
– Kunden behöver inte välja till om man inte vill, förstås. På de flesta bilarna finns automat, GPS, backkamera och elbaklucka som standard i Fleetmodellerna.

Framgångarna på den tuffa företagsmarknaden har sin förklaring i att Mercedes är ett starkt varumärke där kvalitet, säkerhet, komfort och design är välkända begrepp, säger Johan Rogne.
Kostnadsbilden är ett annat argument.
– Bilar från Mercedes populära E-klass hamnar under 7,5 basbelopp, och det gör den mycket konkurrenskraftig. Samt att nya C klass hamnar under 7 basbelopp.

Den som får en företagsoffert blir ofta förvånad när man får reda på kostnaden inte blir så hög. Mercedes populära E-klass hamnar under 7,5 basbelopp, och det gör den mycket konkurrenskraftig. Samt att nya C klass hamnar under 7 basbelopp”, menar Johan Rogne.

Dieseldrivna bilar utgör fortfarande en stor andel i valet av Mercedes tjänstebilar, nio av tio drivs av diesel.
– Men det är ingen fara att välja en diesel. Mercedes har bränslesnåla och rena dieselbilar som har låga CO2-utsläpp, och det gör att de inte straffbeskattas lika hårt som andra bilmodeller kan göra i Bonus Malus-systemet som infördes första juli.

Ta del av Landrins kampanjer på tjänstebilar

Landrins Bil märker även en ökad efterfrågan på el- och elhybridbilar.
– 
Under hösten kommer ett par nya skarpa lanseringar av dieselhybrider. Det är existerande modeller, först ut är E-klassen, och sedan kommer C-klassen som dieselhybrider.

Under hösten väntas också Mercedes lansera en helt ny ”ren” elbil.
– Världslanseringen sker i september, sedan kommer bilen att släppas nästa år. Det blir spännande, säger Johan Rogne.