Boka barnets dop över internet – enklare kan det inte bli

Dopet av Molly i Kumla kyrka blev en stämningsfull och väldigt fin högtidsstund, inte minst för att allt gick så smidigt att genomföra.

Boka barnets dop över internet – enklare kan det inte bli

Therese Sandström och Peter Siverbo är Mollys föräldrar. De är väldigt nöjda med både förberedelserna och själva dopet.

När de bestämt sig för att låta döpa Molly sökte Therese på internet för att hitta kontaktuppgifter till någon inom kyrkan som kunde ta emot deras bokning. På Svenska kyrkans webbplats upptäckte hon att det gick att boka direkt. Tack vare ett lättnavigerat och överskådligt schema kunde tid och plats bestämmas som passade in i familjens kalender.

Therese och Peter uppskattade prästens hembesök före dopet. Genom detta möte fick de möjlighet att påverka förrättningen i kyrkan så att det kändes som det verkligen var deras dop, och samtidigt behålla det vackert traditionsenliga.

”Sommarvisan” spelades som ingångsmusik. ”Den blomstertid nu kommer” samt ”Du vet väl om att du är värdefull” var psalmerna de valde för familj, släkt och vänner att sjunga med i, men den starkaste upplevelsen var dock när en av Thereses närmaste vänner framförde ”Kärleksvisan” av Sarah Dawn Finer.
– Vi valde den för att det är en text om kärlek som alla kan relatera till. Moa sjöng den så fantastiskt fint trots att hon egentligen inte tycker om att sjunga offentligt. Det blev väldigt personligt, och vi ser det som en oerhört vacker gåva, berättar Therese.

Det blev väldigt personligt, och vi ser det som en oerhört vacker gåva

Fint och stämningsfullt är ord som också Peter använder när han beskriver dopet i Kumla kyrka. Även lilla Molly, åtta månader gammal, tycktes uppskatta det hela och blev bara gladare och gladare ju längre förrättningen pågick.

Dopkalaset hölls sedan i församlingshemmet, där både lokal och all tänkbar köksutrustning stod till sällskapets förfogande.
– Vi fick nyckeln i handen och fick sedan sköta oss helt själva. Tänk vilket förtroende vi fick, säger Therese.

Kyrkoherde Bo Jernberg beskriver dopakten som en andlig upplevelse där barnet får en tillhörighet med Gud och välkomnas in i den kristna gemenskapen.
Han förklarar också att alla som önskar kan låta döpa sitt barn utan att det blir för kostsamt. Kyrkan håller med dopklänning för den som vill låna, präst och kyrkomusiker ingår i förrättningen, och föräldrar som bor inom Kumla pastorat får använda församlingshemmet för dopkalaset utan extra kostnad.

Läs mer om dop här!

Att boka ett dop
Kumla pastorat erbjuder dop i alla pastoratets kyrkor (Kumla, Ekeby och Hardemo).

. Det är enklare än någonsin att boka in ett dop allt du behöver göra är att följa den här länken.

Hittar du inget förslag som passar, hör av dig till pastorsexpeditionen på 019-58 93 00 eller mejla till kumla.pastorat@svenskakyrkan.se