Landa i ditt eget lugn på Stilla mässan i Kumla kyrka

Det råder det en särskild stämning på onsdagskvällarnas Stilla mässa i Kumla kyrka. Med mängder av levande ljus och lugn bakgrundsmusik finns här en möjlighet till en stunds välbehövlig avkoppling och ro. Något allt fler besökare upptäckt.
AVSTRESSANDE. – Kom hit och upplev vad som har hänt på onsdagskvällarnas Stilla mässa, säger Ulrica Grafe, ungdomspedagog på Kumla Pastorat.

AVSTRESSANDE. – Kom hit och upplev vad som har hänt på onsdagskvällarnas Stilla mässa, säger Ulrica Grafe, ungdomspedagog på Kumla Pastorat.

– ”Vilken mysig stämning det är” och ”här får jag verkligen en stunds lugn och ro”, är kommentarer jag ofta får höra numera, berättar Ulrica Grafe, ungdomspedagog i Kumla pastorat.

Ulrica är en av flera som ligger bakom idén med den Stilla mässan som startade för något drygt halvår sedan. Och det finns ett klart ökat intresse för en paus i vardagsstressen, det märks tydligt. Antalet besökare till den enkla andakten ökar.

Här får jag ro mitt i veckan – Gert, 74 år

– Vi brukar sitta längst fram runt altaret, klockorna ringer in till mässa och prästen välkomnar och leder oss genom mässan. Den som vill tar nattvarden, någon kanske tänder ett ljus eller skriver en bön. Allas hjärtan blir sedda och allas böner blir hörda.

Det brukar också vara många ungdomar på Stilla mässan och några av dem kommer någon timma innan andakten börjar och hjälper till med förberedelserna.

– Är du lite nyfiken på vilka vi är så är förhänget ett bra tillfälle att lära känna oss. Det är bara att titta in, vi vill gärna bli flera.

Efter mässan serveras det alltid fika med te och smörgås för den som vill och hinner.

– Det brukar bli många fina samtal i all enkelhet vid borden och för ungdomsgruppen KIT är detta starten på onsdagskvällens aktivitet.

Ulrica Grafe, ungdomspedagog i Kumla pastorat.
Ulrica Grafe, ungdomspedagog i Kumla pastorat.

Ungdomsgruppen består av ett 40-tal ungdomar från högstadiet upp till gymnasiet som träffas på onsdagskvällar och spelar spel, har tävlingar, leker lekar, pysslar och är tillsammans.

Det är en lugn stund mitt i veckan, då man kan få vara sig själv. Omgiven av kärlek. Det är fint – Saga & Alex 15 år

– Vi håller till i Gula Huset bredvid kyrkan och här är det en fin gemenskap. Vi gör många olika saker och vi samtalar också en hel del. På KIT vågar vi prata om allt och KIT är en plats för alla. Här blir man sedd, respekterad och älskad, säger Ulrica och fortsätter:

– På jullovet ordnar vi exempelvis en sleepover för ungdomarna där vi ledare riktigt få rå om dem och bara mysa, bjuda på kvällste och fixa lång mysfrukost till dem innan de försvinner ut till sina liv dagen därpå.

Initiativet till KIT-aktiviteterna kommer ofta från ungdomarna själva.

– Många brinner för att bidra med något gott till världen och vi ska samla in pengar på olika sätt. Pengar som sedan skänks till något viktigt som ungdomarna har bestämt.

Ulrica hoppas nu att flera – i alla åldrar – ska besöka onsdagarnas Stilla mässa i Kumla kyrka och unna sig en stund i lugn och ro.

Stilla mässan kan man leva på hela veckan. Kort men otroligt kärnfull – Mirjam 44 år

– Mässan börjar klockan 18 och tar cirka 30 minuter, lite mer om du vill fika efteråt och växla några ord i all enkelhet över en smörgås. På Stilla mässan finns en möjlighet att bara få vara och landa i sig själv. I en riktigt mysig miljö. Välkommen, avslutar Ulrica Grafe pedagog i Kumla pastorat.

MER INFO OM KIT

KiT (för dig 13-18 år)

Ungdomsgruppskvällen startar alltid med Stilla mässa i Kumla kyrka kl.18:00. Därefter fortsätter kvällen i Gula huset (brevid Kumla kyrka) fram till 21:00.

Läs mer om KIT