Från jourlinje till gravhjälp – så har kyrkan i Kumla ändrat sin verksamhet i coronatider: “På webben och utomhus”
– Kyrkan kan inte lägga ner när krisen kommer. Så vi firar gudstjänster, bjuder in till andakter på webben, har infört en särskild samtalslinje och hjälper till att göra gravarna sommarfina.
”När stormen kommer släcker man inte fyren”, menar Bo, Åsa och Fredrik.
Det berättar Bo Jernberg kyrkoherde i Kumla Pastorat och fortsätter:
– Kyrkans kärnuppgifter är att fira gudstjänst och arbeta diakonalt och dessa uppgifter vill vi fortsätta att ha fokus på. Det är ju inte minst i kriser som kyrkan ska finnas.
Riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten följs helt. Ingen sammankomst får samla fler än 50 personer.
– Det har fungerat bra att hålla avstånd under gudstjänsterna, kyrkorna är rymliga. Och vi har inte behövt avvisa någon.
Pastoratet bjuder fortfarande in till att fira nattvard, något som känns viktigt att möjliggöra.
– Vi erbjuder olika alternativ. Man kan ta emot bara bröd, eller doppa brödet i vinet, alternativt bara komma fram och få Herrens välsignelse. Allt är helt okej.
Tre gånger i veckan sänder pastoratet en fem minuter lång andakt via Facebook eller hemsidan och gensvaret har överraskat Bo.
– Andakten innehåller ett bibelord, en kort utläggning, bön och lite avslutande musik. Glädjande nog är det många som tittar, säger han och fortsätter:
– Vi sänder också några helgmålsböner framöver som påminner om den klassiska helgmålsringningen på TV. Fast vi gör det från S:t Olofs kapell. Med ett lite uppehåll under sommaren kommer vi sedan att fortsätta med det hela hösten.
Här kan du läsa mer om Kumla pastorat
I det diakonala arbetet har Kumla Pastorat ökat sin tillgänglighet. För visst är det ansträngande för många att tvingas stanna hemma.
– Behöver du prata med någon så ring oss på 019-58 93 05. Telefonen besvaras på vardagar av en diakon eller en präst. Alla är välkomna att ringa, säger Åsa Gruffman, diakon och enhetschef på Kumla Pastorat och fortsätter.
Bra att veta är också att öppna förskolan är öppen och barn- och ungdomsverksamheten igång, men med restriktioner. Vi är mycket utomhus. Och där det inte går att träffas försöker vi mötas via nätet. Vår organist har exempelvis webbaserad övning med sina körer.
För den gravrättsinnehavare som just nu har svårt att komma till kyrkogården för att göra fint finns hjälp att få, berättar Fredrik Fogberger Kyrkogårds- och fastighetschef.
– Vi städar upp runt graven, fyller på med jord och planterar 8 penséer för 200 kronor. Bevattning är svårt att garantera men kyrkogårdarnas konstbevattning omfattar 95 % av alla gravar.
Kyrkan liksom alla andra i samhället är mitt i en omställning där nya beslut måste tas i takt med utvecklingen.
– Sommaren blir inte som vi tänkt oss. Ingenting blir som vi har tänkt oss och det är väldigt lätt att stanna i det negativa. Men vi måste också se ljuset och räcka ut hoppet om en framtid. Vi kan alltid vända oss till någon som är större än vad vi själva är. Och det är Gud. Ur det negativa det kommer en framtid också, avslutar Bo Jernberg, kyrkoherde i Kumla Pastorat.