Museet som gör succé hos hela familjen

IKEA Museum är en plats för de nyfikna – och för både stora och små.
– Det finns massor av spännande upptäcka-saker för barnen, säger Malin Svensson som besökt museet flera gånger med sin familj.

Pappa Emil och mamma Malin med barnen Albert, Walter, Sonja njuter av sitt besök på IKEA Museum.

Vi börjar alla bygga vår relation till IKEA redan som små barn. Produkterna från IKEA finns i vardagen runt omkring oss – plastkopparna på utflykten, förvaringslådorna och gosedjuren. Därför är fokuset på barnen och deras lust att upptäcka nya saker ett självklart inslag på IKEA Museum

”Utställningarna gör det lättare för barnen att förstå hur det var förr och samtidigt fick vi alla en inblick i hur IKEA är uppbyggt”

Malin Svensson och hennes familj har vid flera tillfällen besökt museet. Barnen Albert 9 år, Valter 7 år och Sonja 1 år, tycker att det är lika spännande varje gång. Den här eftermiddagen får vi följa med dem och upptäcka nya utställningar de inte hunnit se än. 

Inne på utställningen Våra rötter, som handlar om hur det var förr i tiden i Sverige, provar familjen att lyfta sten, kärna smör och väva en trasmatta.
– Barnen tycker verkligen att det här är jätteroligt. De har även upptäckt utedasset som de verkar tycka är väldigt spännande, säger Malin och skrattar. 

Även de yngsta har roligt i de olika utställningarna på IKEA Museum.

Utställningen lockar fram en hel del nyfikna frågor och funderingar hos Albert och Valter. Mamma Malin och pappa Emil får snabbt fullt upp med att berätta om hur det var förr.
–  Det känns väldigt lärorikt på ett lekfullt sätt. Och frågorna är många som du hör, säger Malin. 

Den här delen gillar vi alla. Det blir väldigt nostalgiskt.

På utställningen IKEA genom tiderna får familjen kika in i inredda rum från bland annat 70-, 80- och 90-talet. Emil och Malin stannar upp vid rummet från 90-talet och berättar för barnen att det var så här det såg ut när de var små. Med stor glädje börjar barnen jämföra med hur det ser ut i dag.
– Den här delen gillar vi alla. Det blir väldigt nostalgiskt för oss vuxna.

1-åringen Sonja hittar sin favoritdel – Sagoskatten på utställningen Demokratisk Design. En plats med små hål i väggarna där det bor små figurer som barnen kan titta in till.
– Minstingen älskar alla tittut-lekar så det här tycker hon är väldigt spännande, säger Malin. 

Barnen slår till och beställer favoriterna pannkakor och langos

För att fylla på energireserverna gör familjen ett besök på restaurang KÖKET. Där får alla beställa vad de vill på menyn, vilket är mycket uppskattat. Barnen slår till och beställer favoriterna pannkakor och langos medan Malin och Emil beställer köttbullar och strömming.

 

Mätta och glada tar de en omslagsbild till IKEA katalogen. Barnen tycker att det är väldigt häftigt och blir stolta när de får se bilden utskriven.
Läs mer om de olika utställningarna och evenemangen här

Malin berättar att hon tycker att det är lättsamt och roligt att ta med sig barnen på ett museum där det finns möjlighet att interagera och upptäcka nya saker.
– Utställningarna gör det lättare för barnen att förstå hur det var förr och samtidigt fick vi alla en inblick i hur IKEA är uppbyggt. Det bästa med museet är att man gör någonting mysigt med hela familjen där alla får ut någonting av besöket.

Innan vi vinkar hej då besöker en lite trött men glad familj shopen där barnen snabbt lokaliserar godiset medan föräldrarna tittar på fina böcker. Sedan går det till hotellrummet på IKEA Hotell för att vila i sängen, äta godis och tillsammans läsa i de nyinköpta böckerna – nöjda efter ett besök på IKEA Museum. 

Se rummen på det världsunika IKEA Hotell – det enda av sitt slag i världen – och boka rum här

 

Om IKEA Museum

IKEA Museum riktar sig till alla som är nyfikna på IKEA. Nyfikna på historien, nyfikna på designen eller nyfikna på hur Ingvar Kamprad från lilla Agunnaryd skapade ett globalt företag. Här blandas berättelsen om IKEA med tillfälliga utställningar om nutidens och framtidens design och innovation.