IKEA Museum lyfter fram filosofin bakom produkterna

En bättre vardag för fler människor – det är hjärtefrågan som kännetecknar IKEA. Den nya utställningen Demokratisk Design visar upp designutmaningar, produktutveckling och hur design kan göra skillnad.
– Jag hittar mycket av min inspiration i vardagen och i de globala utmaningarna som står framför oss, säger IKEA designern Mikael Axelsson.

Mikael Axelsson, designer på IKEA, och Anna Sandberg Falk, utställningskurator på IKEA Museum berättar om processen bakom de självklara produkterna som finns i våra hem.

I var och vartannat hem finns en produkt från IKEA – kastrullerna vi lagar mat i, stolarna vi sitter på och skohornet vid dörren. Men vilken process ligger bakom produkterna som vi ofta tar för givna?

IKEA Museum lyfter i en ny utställning fram produktutvecklingen på IKEA och filosofin bakom. De tar med besökarna på en interaktiv resa genom de olika dimensionerna av Demokratisk Design.

– Det går att nå bra kvalitet till ett lågt pris om man har en smart produktion och använder råvaran på ett bra sätt, säger designern Mikael.

– Vi arbetar med Demokratisk design, ett verktyg som består av de fem punkterna: form, funktion, kvalitet, hållbarhet och pris. Vi förhåller oss alltid till dessa när vi formger produkter, vilket gör arbetet både utmanande och roligt, säger Mikael Axelsson, designer på IKEA.

Kan man göra hållbara produkter till ett lågt pris går det att göra stor skillnad

Genom att arbeta med Demokratisk design ser Mikael en möjlighet att bidra till ett mer hållbart, jämlikt och demokratiskt samhälle. En chans att skapa en bättre vardag för fler människor.
– Det går att nå bra kvalitet till ett lågt pris om man har en smart produktion och använder råvaran på ett bra sätt. I dag är det ganska dyrt att leva hållbart, men kan man göra hållbara produkter till ett lågt pris går det att göra stor skillnad, säger han.

Läs mer om de olika utställningarna här – och boka en guidad tur

 

En produkt som Mikael känner lite extra för är gjutjärnsgrytorna i serien VARDAGEN. Dels för att han trivs att arbeta med produkter som kräver extra tankearbete, de som vi interagerar mycket med i vardagen och dels för det hållbara materialet.
– Gjutjärnsgrytorna kan hålla i flera hundra år om du sköter dem rätt. Det är en produkt du kan ge vidare till dina barn och det finns någonting väldigt fint med det, säger han.

Precis som Mikael drivs av framtidsvisionerna som finns på IKEA hämtar han också mycket inspiration i de tidlösa och smarta produkter som företaget skapat genom tiderna. Två personer som symboliserar Demokratisk design och har gjort stora avtryck på Mikael och en ny generation designers på IKEA är syskonen Knut Hagberg och Marianne Hagberg. 

Det fina med syskonen Hagberg är att de gör produkter för vardagen

Anna Sandberg Falk, utställningskurator på IKEA Museum, vid ett av syskonen Hagbergs ritbord.

– Knut och Marianne arbetade 41 år som designers på IKEA och det är helt unikt. De har verkligen satt sin prägel på den produktidentitet IKEA har och är troligtvis de mest representerade formgivarna i Sverige utan att egentligen vara kända, säger Anna Sandberg Falk, utställningskurator på IKEA Museum.

I anslutning till utställningen Demokratisk Design visar IKEA Museum upp ett urval av deras design i utställningen Hagberg + Hagberg. Utställningen spänner sig från deras start på IKEA 1979 och framåt genom årtiondena. Besökarna får uppleva deras produkter, ta del av deras arbetssätt och tankar – där det vardagliga får ta plats och skina.
Det fina med syskonen Hagberg är att de gör produkter för vardagen, de där sakerna som man inte tänker på, säger Anna. 

Syskonen Hagberg har tillsammans skapat stora mängder av designklassiker.

Tillsammans har syskonen Hagberg skapat mer än tusentals möbler och föremål för IKEA. Den Demokratiska designen och målet att skapa en bättre vardag har gjort deras produkter funktionella, hållbara och tidlösa. 

Sista chansen att besöka utställningen – läs mer om Hagberg + Hagberg här

Om IKEA Museum

IKEA Museum riktar sig till alla som är nyfikna på IKEA. Nyfikna på historien, nyfikna på designen eller nyfikna på hur Ingvar Kamprad från lilla Agunnaryd skapade ett globalt företag. Här blandas berättelsen om IKEA med tillfälliga utställningar om nutidens och framtidens design och innovation.