IKEA Museum – en riktig nostalgiresa: “Ett museum som känns väldigt hemma”

IKEA Museum är en plats som lockar fram minnen, nyfikenhet och inspiration. För paret Lange och deras vänner blir besöket en nostalgisk resa tillbaka i tiden.
– IKEA har betytt väldigt mycket för oss, säger Kerstin Lange.

Genom att gå en guidad tur får besökarna ut det mesta möjliga av sitt besök. Här berättar guiden Pontus om IKEAs historia.

De välbekanta möblerna, tidstypiska köken och den unika berättelsen om IKEA fyller lokalerna. Kerstin minns tydligt fåtöljen som hennes föräldrar köpte redan 1958, den hon fotograferats i under uppväxten och som i dag har sin givna plats i sommarhuset.

Besöket på IKEA Museum väcker många gamla minnen till liv för alla i sällskapet. Vi följer med dem på en guidad visning och bjuds in i berättelsen om IKEA.
– I vår ålder är det många igenkänningsfaktorer och minnen som väcks till liv. Det är verkligen en upplevelse, säger Kerstin.

I utställningen Våra rötter får besökarna prova på att kärna smör, väva en trasmatta och stenbändning med järnspätt.

Vi går genom huvudutställningen med delar som Våra rötter, IKEA genom tiderna och IKEA katalogen genom tiderna. Det märks på sällskapet att utställningarna väcker många känslor. Vid IKEA katalogerna har Kerstin och hennes väninna lite svårt att slita sig, det är något speciellt med att bläddra i dem, berättar de.
– Stora delar av vårt bohag är inhandlat på IKEA. Jag minns varje höst när katalogen kom ut, att det alltid var spännande att se vilka nyheter som kommit, kanske var det något man kunde förnya eller fixa, säger Kerstin. 

Läs mer om utställningarna och boka din guidade tur här 

Birgitta, Claes, Kerstin och Knut går på upptäcktsfärd genom IKEA Museum. Här beundrar de en av produkterna på utställningen Hagberg + Hagberg.

Utställningen Hagberg + Hagberg och Demokratisk Design inspirerar också. Knut Lange och de andra i sällskapet fascineras alla av hur mycket syskonen Hagberg åstadkommit genom åren och deras förmåga att hitta smarta lösningar på problem. Guiden skapar verkligen förståelse för syskonens unika arbetsprocess och deras betydelse för IKEA.
– De har gjort smarta uppfinningar och väldigt många bra produkter, säger Knut och fortsätter: 

– Jag gillar verkligen hur utställningarna är sammansatta, vi får verkligen lära oss om IKEA och hur allting började. Man får en inblick i IKEA andan och hur företaget växer fram i det så kallade folkhemmet. Sedan är det roligt att få följa med i produktutvecklingen och lära oss om demokratisk design. 

IKEA har alltid berört hela svenska folket på ett eller annat sätt, både IKEA och Ingvar som person

Inspireras inför ditt nästa besök på IKEA Museum – boka en guida tur eller besök ett evenemang

De nöjda besökarna Knut och Kerstin är bosatta utanför Älmhult.

För Knut och Kerstin, som är bosatta precis utanför Älmhult, har även IKEA grundaren Ingvar Kamprad haft en speciell betydelse.
– Vi som bor i Älmhult har otroligt mycket att tacka Ingvar Kamprad för. Alla jobb han skapat och allt han har gjort så otroligt bra, säger Kerstin, och Knut fyller i: 

– IKEA har alltid berört hela svenska folket på ett eller annat sätt, både IKEA och Ingvar som person. Man har ett förhållande till IKEA på något sätt. 

Sällskapet avslutar dagen med ett besök i IKEA Museums shop och en liten paus i IKEA Hotells lounge innan det är dags för hemresan. Där sitter de ned en stund och sammanfattar alla intryck, tankar och nya insikter de fått under dagen.
– Guidningen var verkligen bra, vi fick med oss många nya insikter. Och det är alltid kul att ta med sig besök hit, museet är en stor attraktion. Det är väldigt barnvänligt med stora ytor att springa runt på och ställen för barnen att sitta och leka, fixa och dona. Det känns inte så museum-aktigt, det känns mer väldigt hemma, säger Kerstin. 

Vännerna avslutar dagen på loungen på IKEA Hotell.

Se rummen på det världsunika IKEA Hotell – det enda av sitt slag i världen – och boka rum här

 

Om IKEA Museum

IKEA Museum riktar sig till alla som är nyfikna på IKEA. Nyfikna på historien, nyfikna på designen eller nyfikna på hur Ingvar Kamprad från lilla Agunnaryd skapade ett globalt företag. Här blandas berättelsen om IKEA med tillfälliga utställningar om nutidens och framtidens design och innovation.