Trenden: Allt fler vill ha ekologiska och laktosfria alternativ

Utbudet av laktos- och glutenfria produkter ökar.
För att fler blivit intoleranta?
– Snarare för att fler har blivit mer medvetna, säger Henrik Stööp, på kolonialavdelningen på Maxi ICA Stormarknad i Hemlingby, Gävle.

Utbudet av gluten- och laktosfria varor ökar. "Många kunder vill ha både ekologiska och laktosfria varor till exempel" säger Henrik Stööp på Maxi ICA Stormarknad i Gävle.

Statistiskt sett är var tionde svensk laktos- eller glutenintolerant.

Ungefär tre procent av Sveriges befolkning tål inte gluten, ett protein som finns i sädesslag som vete, råg och korn.

Sju procent av svenskarna är överkänsliga mot laktos (mjölk eller skummjölkspulver) vilket är unikt globalt – laktosintolerans är ett normaltillstånd för en majoritet av världens befolkning.

Varje livsmedelsbutik med självaktning har därför haft en avdelning för laktos- och glutenfria varor.

På Maxi ICA Stormarknad i Hemlingby, Gävle, växer avdelningen så det knakar.

– Det är en tydlig trend att att produkterna efterfrågas av andra än de som är gluten- och laktosintoleranta, säger Henrik Stööp på kolonialavdelningen.

Utbudet av gluten- och laktosfria varor ökar.

Se också: Därför erbjuder de färskvarugaranti

– Många kunder vill ha både ekologiska och laktosfria varor till exempel, berättar han.

Laktos- och glutenfria produkter finns nu också i flera andra diskar än de gamla traditionella.

– Förr bestod utbudet mest av basvaror men nu kan du köpa nästan vad som helst.

När Henrik Stööp guidar runt i butiken blir det flera stopp vid flera olika avdelningar och hyllsektioner.

Bröd i frys eller färskt eller som mix att tillreda själv. Flera sorters glutenfri pasta, GI-sektionen, hyllmetrarna i mjölk och kyldisken. För att inte tala om ekologiska varor.

– Här var det bara någon hyllmeter laktos- och glutenfritt tidigare. Nu gör vi om så att sådana varor får hela sektion, säger han.

Vad beror uppsvinget för laktos- och glutenfritt på?

–Helt klart finns en ökad medvetenhet om kost och hälsa. Man behöver inte vara intolerant mot gluten eller laktos för att undvika köpa produkter som innehåller det.

Nya attityder i samhället, ökad tolerans mot intolerans kanske, spelar också in.

Johan Hakelius skrev en krönika i Expressen på temat som blev en viral succé på sociala medier.

– Förr var det lite skamligt att vara kinkig med mat men i dag har vi mer kunskap och en helt annan medvetenhet om kost och livsmedel.

Läs mer om färskvarugaranti