Här finns Gävles bästa julskinka – upptäck själv på årets provsmakardag

Traditionell? Kravmärkt? Vegetarisk?
Att välja rätt julskinka i butikernas allt större utbud har blivit svårare.
– Ekologisk skinka är en succé men vi tipsar gärna om färdigskivad julskinka - det innebär dessutom mindre matsvinn, säger Emil Magnusson, chef för saluhallen på Maxi ICA Stormarknad i Gävle.

Den 15 december mellan klockan 16-20 är det populär traditionell provsmakardag för julskinka på Maxi ICA Stormarknad i Gävle.

Den 14 december mellan klockan 15-19 är det populär traditionell provsmakardag för julskinka på Maxi ICA Stormarknad i Gävle.

Julskinka är ett självklart inslag på det svenska julbordet.
Frågan är bara – vilken sorts julskinka?  Utbudet växer för varje år.
Emil Magnusson, chef för saluhallen på Maxi ICA Stormarknad.

– Vi har ett stort och brett sortiment med julskinkor för alla smaker och plånböcker, säger Emil Magnusson, i Saluhallen på Maxi ICA Stormarknad i Hemlingby,  Gävle.

Emil Magnusson, chef för saluhallen på Maxi ICA Stormarknad.
Emil Magnusson, chef för saluhallen på Maxi ICA Stormarknad.

Är det stor skillnad mellan dyr och billig julskinka?

– Nej. Kvalitetsmässigt är alla skinkor vi säljer bra. Vilken julskinka man väljer handlar om tycke och smak.

Ekologisk julskinka har blivit allt vanligare på svenska julbord.
– Efterfrågan har ökat rejält senaste åren, vilket är positivt, säger Emil i Saluhallen på Maxi ICA.

– Första året var efterfrågan större än tillgången, plötsligt skulle alla ha ekologiskt. Nu är vi förberedda och har flera alternativ av alla sorter.

Bland de pålitliga storsäljarna från ICA och  Scan finns det självklart också nyheter.

Se också: Klicka hem veckans erbjudande – klicka här!

En växande nisch är närproducerad julskinka.

– Det vill många ha. Vi säljer mycket julskinka från Gudrun Solbergs som är hyggligt närproducerat. Norrländska julskinkor från Nyléns och Hugossons går också bra.

Emil Magnusson som hellre kallar sig ”delikatör” än saluhallschef vill gärna tipsa om butiksskivad julskinka.

– Fondkokt griljerad julskinka från Bröderna Nilssons, skivat och klart, säger Emil Magnusson och visar upp en tallrik.

– Det är ett bra alternativ på många sätt. Man beställer så mycket julskinka man behöver och slipper slänga bort det som blir över efter helgerna. Man sparar tid och slipper också hanteringen med spad, svål, nät och fett och sånt.

Låter som ett klimatsmart alternativ?

– Det är det också!

Till sist: den 14 december mellan klockan 15-19 är det populär traditionell provsmakardag för julskinka på Maxi ICA Stormarknad i Gävle.

Sista minuten: Rädda julbaket – handla julens köksprylar här

– Seriösa kunder som funderar på att gå över till färdigskivad julskinka kan få ett smakprov vilken dag som helst om de kommer och frågar mig, säger Emil Magnusson.