Så lyckas du med grillfesten – experten tipsar

Kol eller gasol?
Enligt ICA Maxis egna grillexperter täcker en bra klotgrill med rätt tillbehör de flesta behov.
– Det är prisvärt, enkelt och nästan omöjligt att misslyckas, säger Ann Florén, butikschef för hem och fritidsvaror på ICA Maxi i Gävle.

GRILLA MÄSTERLIGT! ICA Maxi i Gävle har grillar för alla behov. Ann Florén räknar med sälja många av kolgrillen på bilden, en lite lyxigare Weber kolgrill Master touch 57 cm, som finns i flera färger.

På ICA Maxi i Gävle har personalen precis packat upp vad som behövs för en lyckad grillfest,

Ann Florén, butikschef Ica Maxi ger goda råd inför grillsäsongen.

eller en hel grillsäsong för den delen.

– Vi har allt från engångsgrillar till lyxiga gasolgrillar med alla tänkbara funktioner och tillbehör, säger Ann Florén Butikschef Ica Maxi Gävle.

– Vi säljer gasolgrillar med både två, tre och fyra brännare, steglösa gasolreglage, porslinemaljerade gjutjärngaller med mera för den som vill gå all in, säger hon.

– Vill man hänga med i tiden finns det till och med appstyrda termometrar att köpa.

I de flesta svenska villaträdgårdar står det klotgrillar – och det är fortfarande de som säljer bäst.

– De här säljer vi pallvis av, säger Ann Florén och pekar på en storsäljare: en klassisk Weber 57 cm.

Läs också: Här hittar du allt för grillen

Intill står en ny lyxigare modell, en Weber Mastertouch 57 cm som finns i färgerna black (svart alltså) och smokey grey.

– Tyska Landmann säljer vi också många av, de har en grym kolgrillare, Tenessee Broiler, ett hett tips inför säsongen enligt Ann.

ica_kott_ny

Vad ska man välja? Vad brukar ni rekommendera?

– Alla premium-modeller är bra. Så är det. Men kan även hitta bra, billigare grillar, säger Ann Florén

– Om man vill lyxa till det får man lägga på en slant. Det jag tycker man kan betala extra för är tillbehör, som grilltänger. Det är roligt att vi nu kan erbjuda kvalitetstillbehör i vår egen serie Ica Selection. Lite billigare – men väldigt bra kvalité.

Ann Florén berättar om andra tillbehör som är bra att använda. Bland annat finns det wokpanna, pizzasten och grillformar. –Det förenklar matlagningen och ökar variationen på maträtterna.

Är dyrare grillkol bättre än billig?

– Ja. Den är hårdare pressad och räcker längre. Dessutom kan man ’släcka den’, lägga på locket, stoppa syretillförseln, och tända den igen nästa gång. Det kan man inte med billig grillkol.

Hur ska man tända grillen?

ica_Korv_ny

– Skorstenständare är väldigt bra. Webers eller vår egen till exempel. Man slipper använda tändvätska och får en perfekt glöd.

Ditt bästa grilltips?

– Indirekt grillning är bäst för nästan allt. Man lägger det man ska grilla på gallret så det får grillyta, sedan på med locket. Går nästan inte att misslyckas.

Behöver man verkligen en appstyrd termometer?

– Kanske inte. Men om man måste gå in en stund medan grillen är igång kan det ju vara bra att få ett pling i mobilen när det man har på grillen fått rätt temperatur, säger Ann Florén

Vad glömmer de flesta i samband med grillning?

Ta hand om din grill, skaffa ett grillöverdrag är Annas bästa tips. – Livslängden på grillen ökar och det blir roligare att använda när det är rent och snyggt.

Läs också: Korvfest vid grillen – här hittar du godsakerna!