Så enkelt är det med självscanning – så här gör du

Fler och fler kunder har upptäckt fördelarna med att scanna sina varor själva.
– Det är enkelt och sparar mycket tid för alla, säger Maria Berg, ansvarig för kassalinjen på Ica Maxi i Hemlingby, Gävle. Har man tur kan man få en ”guldscanner” också.

Gyllene shopping. Självscanning i butikerna ökar. "Nya kunder börjar använda tekniken varje dag", säger Sanna Karlborg. Har man tur får man en "guldscanner" som den hon visar på bilden.

Att scanna varor själv, packa dem direkt i en shoppingkasse och betala utan att stå i kassakö var en ouppnåelig dröm för stressade kunder för inte så länge sedan. Nu är det verklighet – och allt fler upptäcker fördelarna med självscanning.

– Antalet ökar hela tiden, säger Maria Berg.

TBSS-tekniken (Technology Based Self Service) introducerades i Nederländerna i början av 1990-talet och exporterades till USA och Storbritannien kring 1996. När självscanning kom till Sverige 1999 kallades det ”Shop Express”. Det tog en bit in på 2000-talet innan självscanningen gjorde sitt intåg i Sverige på allvar. Ica Maxi i Hemlingby, Gävle, som öppnade 2002, var en av de första butikerna i landet att erbjuda tekniken.

– Då var det inte så många kunder som använde den nya tekniken. I dag scannar nästan hälften av våra kunder själva, drygt 40 procent. Och det blir fler och fler varje dag, säger Maria Berg.

Läs också: Så fungerar självscanning

Det gör att Ica Maxi kunnat minska ner på antalet traditionella bemannade kassor.

– Självscanning gör inte att vi minskar antalet anställda. Däremot kan personalen jobba effektivare med andra arbetsuppgifter, säger Maria Berg.

Självscanning är enkelt. Man hämtar ut sin scanner med ett Ica-kort och sedan är det bara att handla. Slumpmässig avstämning förekommer, en trygghet får både kund och handlare. Handlar man mindre än 15 varor finns nu också obemannade snabbkassor på Ica Maxi.

– Ett mellanting mellan traditionell kassa och självscanning. Man scannar varorna i en automat vid kassan och betalar efter det.

Till sist: vad är en ”guldscanner”?

– Med guldscannern får man tio procents rabatt på allt som handlas. Vi har tre stycken som cirkulerar hela tiden, säger Maria Berg.

Populärt?

– Mycket. De enda som klagar är de som bara skulle köpa mjölk och blev tvungna att storhandla…

Läs också: I Gävle kan du scanna varorna själv – med mobilen

 

Så här fungerar självscanning:
Den vara man vill köpa håller man framför scannern, siktar på streckkoden och trycker på den stora gula knappen.
Ett ”beep” hörs. På displayen står vad det är för vara och vad den kostar.
När man handlat klart checkar man ut och betalar med kort.
Klart.